Emekli olmayı bekleyenlere yeni müjde

Yapılandırma emekli olmanın önündeki engeli kaldırıyor Kamu borçlarının yapılandırılması ile ilgili kabul edilen düzenlemenin içinde yer alan SGK borcu ve gecikme faizlerinin yapılandırılması, borcundan dolayı emeklilik için yeterli süresini dolduramayanlar için de bir fırsat sunuyor. Borç yapılandırma düzenlemesinin içinde Bağ-Kur’luları ilgilendiren bir madde yer aldı. Bu maddeye göre prim eksiği olan ve yüksek prim borcu […]

Yayınlama: 01.12.2020
A+
A-

Yapılandırma emekli olmanın önündeki engeli kaldırıyor

Kamu borçlarının yapılandırılması ile ilgili kabul edilen düzenlemenin içinde yer alan SGK borcu ve gecikme faizlerinin yapılandırılması, borcundan dolayı emeklilik için yeterli süresini dolduramayanlar için de bir fırsat sunuyor.

Borç yapılandırma düzenlemesinin içinde Bağ-Kur’luları ilgilendiren bir madde yer aldı. Bu maddeye göre prim eksiği olan ve yüksek prim borcu nedeniyle emekli olamayanlara fırsat doğuyor.

Bağ-Kur’lulara prim borçları için yapılandırmanın dışında borçlu oldukları zamanı dondurma ve daha önce dondurdukları zamanı tekrar geri alma yani ihya kolaylığı getirildi. 

Böylece borcu olduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile emeklilik olanağına kavuşacak. Ayrıca eğer daha önceden ödenmiş prim günleri yeterli ise borçlu oldukları fazla zamanı sildirerek emekli olabilme sansına kavuşacak. 

ÖDEYEMEYENLERİN SÜRELERİ DONDURULACAK

Düzenlemeye göre, Bağ-Kur’lu olan esnaf ve çiftçilerin 31 Ekim 2020’ye kadar olan prim borçlarını 2 ay içinde ödemeyen ya da yapılandırmayanların prim borcu silinecek ve sigortalılıkları dondurulacak. Dondurulan bu süreler artık emeklilik için geçerli olmayacak. 

YENİ BORÇLANMA SÜRESİ 1 KASIM 2020’DEN İTİBAREN SAYILACAK

Geçmişte borçlarını yatırmayanlar faaliyetlerini sürdürüyorsa 1 Kasım 2020’den itibaren Bağ-Kur kayıtları yeniden başlayacak.  Borçlarını yatıranlar 1 Kasım sonrası 5 puanlık prim indiriminden de yararlanabilecek.

BU YAPILANDIRMAYA İHYA ŞANSI GETİRİLDİ

Bağ-Kur’lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, yasa çıktığı andan itibaren 2 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ihya başvurusunda bulunabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.  İhya yaptıranlar da bu süreye uyduklarında, daha önce dondurdukları yılları sigortalılık süresi olarak değerlendirilebilecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.