Grizu patlaması nedir ve nasıl olur?

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağının -300 kotunda grizu patlaması meydana geldi.

Grizu patlaması nedir ve nasıl olur?
Yayınlama: 15.10.2022
A+
A-

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağının -300 kotunda patlama meydana geldi. Maden ocaklarında meydana gelen grizu patlaması olayın ardından gündeme geldi. İşte, Grizu patlaması hakkında merak edilenler…

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde saat 18.15 sıralarında bir patlama meydana geldi. Enrji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İlk değerlendirme grizu patlaması olduğu yönünde” ifadelerini kullandı. 

Bakan Dönmez’in açıklamasının ardından “Grizu patlaması neden ve nasıl olur?” araştırmaları hız kazandı. İşte, Grizu patlaması  konusu hakkında detaylar…

GRİZU NEDİR?

Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gazdır.

GRİZU PATLAMASI NASIL OLUR?

Grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da adlandırılabilinir. %5 – %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650’C de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir.

Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır.

Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.

GRİZU PATLAMASI NEDEN OLUR?

Kömür madenlerinin kabusu olan grizu, Türkiye’de de sık sık görülmektedir.

Özellikle yaşlı kömür damarlarında grizu riski yüksektir. Yasalar doğrultusunda, metan’in havada bulunma oranı, hacimce %1’dir.

Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer %1 üzerine çıkarsa bu karışım, maden ocaği acilen boşaltılmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.