Kredi kartı borçları için 3 formül masada

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında takibe düşen kredi kartı borçları ele alınacak.

Kredi kartı borçları için 3 formül masada
Yayınlama: 01.08.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün yapılacak Kabine toplantısının gündemindeki en önemli başlık takibe düşen kredi kartı borçları ve kredi borçları olacak. Borçları takibe düşen dar gelirlileri kurtaracak 3 formül Kabine’de masaya yatırılacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak duyurulan 81 ilde 150 bin sosyal konut inşasının da, gündemdeki bir diğer önemli başlık olması bekleniyor.

Takibe düşen dar gelirli borçlarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yaptığı ortak çalışma, Kabine’de ele alınacak. İki bakanlığın yaptığı çalışma, borcundan dolayı takibe düşmüş, icralık olmuş dar gelirli tüketicileri kapsayacak.

Neler düşünülüyor?

Üzerinde çalışılan 3 formül borç öteleme, yeniden yapılandırma ve takip süresinin uzatılması olarak sıralanırken, son kararı Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

BDDK’nın sorunlu kredileri takibe atma süresi esnekliğinin tamamen uygulamadan kalkmasıyla birlikte ocakta bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı üçe katlandı. Geçen yıl ocakta 73 bin kişi kart ve kredi borcundan takibe düşerken bu yıl sayı 222 bine çıktı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artışla 30.5 milyar lira oldu. Takibe düşenlerin sayısı da yılın ilk 5 ayında 403 binden 748 bine çıktı. Takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 1.6 milyon kişi artarak 36.1 milyon kişiye ulaştı. Borçlu kişilere ait ortalama kredi bakiyesi ise 31 bin 500 lira oldu.

 
81 ilde 150 bin sosyal konut

Beştepe’de yapılacak Kabine toplantısında ele alınacak bir diğer önemli başlık ise 81 ilde başlatılacak 150 bin sosyal konut projesi olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje hakkında sunum yaparak Kabine’yi bilgilendirecek. Konut projesinde vadenin 15 yıl olması ve sosyal konutlardan aylık geliri 10 bin liranın altında olan dar gelirli ailelerin yararlandırılması bekleniyor. Projede, Hazine arsalarının ev yapma şartıyla uygun fiyat ve kredi imkanı ile dar gelirli vatandaşlara sunulması seçeneği de yer alıyor. Kabinenin dış politika gündeminin en önemli maddesi ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi kentine yapacağı ziyaret olacak. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmede başta Suriye’nin kuzeyine yönelik olası terörle mücadele harekatı olmak üzere, Tahıl Koridoru anlaşması, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili ateşkes girişimleri ve savunma sanayi işbirliği konuları detaylı olarak masaya yatırılacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.