Kira fiyatları okulların açılmasına günler kala fırladı!

Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. Son dönemde bazı dairelerin kiraları 1 haftada 2 katına çıktı.

Kira fiyatları okulların açılmasına günler kala fırladı!
Yayınlama: 09.09.2022
A+
A-

Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. Son dönemde bazı dairelerin kiraları 1 haftada 2 katına çıktı. İşte kira artışındaki 3 kritik neden…

Türkiye’de arz daralmasından dolayı oldukça hızlı bir yükseliş gösteren konut satış fiyatlarının piyasaya yansıması da hızlı oluyor. Son günlerde bazı semtlerde kiralık daire fiyatları bir haftada iki katına çıktı. Uzmanlar bu yükselişin 3 nedeni olduğunu söylüyor.

RUSYA VE UKRAYNA VATANDAŞLARININ YOĞUN TALEBİ VAR

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özalmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Özellikle son dönemde dairelerin öğrenci tarafından birlikte tutulması başta olmak üzere, yabancıların yoğun ilgisi var diyebiliriz. Bu noktada Rus vatandaşlarının yoğun bir talebi var. Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının İstanbul’da talebi var.

Mal sahipleri kendi komşuluk çerçevesinde yüksek kiraya verilen daireleri gördükleri zaman bu noktada fiyatları yukarı yönlü çekmek istiyorlar. Bu nedenle de emlak işletmelerine verdikleri portföyleri özellikle kiralıklarda rakamları yükselterek denenmesini talep ediyorlar. Talebin de yoğun olması nedeniyle bazen çok yüksek gördüğümüz bu daireler de bu fiyatlarda tutulabiliyor.

3 ODAYA BÖLÜNEREK TUTULUYOR

Özellikle yabancılar için mal sahipleri yıllık peşin ödeme gibi alternatiflerle bu tür taleplerini emlak işletmelerine iletiyorlar. Gerek kendi verdikleri ilanlarda gerekse emlak işletmelerinin ilanlarında bu nedenle bir fiyat artışı var.

Büyük dairelerde özellikle odaların kiralanmasıyla ilgili farklı alternatifler gelişmeye başladı. Yani örneğin 3+1 bir dairede aynı evde oturanlar tarafından 3 odaya bölünerek tutulması söz konusu oluyor. Bu da dairelerde kira talebini ve fiyatlarını yukarı yönlü artırmaya devam ediyor.

KİRA FİYAT ARTIŞININ 3 NEDENİ!

Birincisi daire olmamasıdır, ikincisi yabancıların talebi, üçüncüsü öğrencilerin şehirlere yerleşmeye başlamalarıdır. Dördüncüsü de yabancıların son dönemde  özellikle Rusların piyasada var olan kira fiyatlarına herhangi bir şekilde bakmadan yüksek kiraları kabul etmeleridir.”

Piyasada çok fazla boş evin olmadığını belirten Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Yükselme var çocuklar okulları kazandı. Yurtlar çok pahalı, 3 kişilik özel yurtta arkadaşımın kızı için 8 bin lira dediler. Üniversite bölgelerine yakın yerlerde hem satış fiyatları hem de kira fiyatları iki katına çıktı. Gerçekten piyasada yok. Ev sahipleri bundan faydalanıyorlar. Özellikle öğrenciler çok zor durumdalar.

Şu an kamuda çalışanlar da çok zor durumda. Öğretmenler, doktorlar yani devlet memurları da sıkıntı çekiyor. Buna çok daha acil çözümler üretilmesi gerekiyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar var ancak bunlar uzun vadeli çözümler. Bu çözümler eğitim öğretim yılına yetişmedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.