Uzmanlardan Güneş tutulması uyarısı

25 Ekim günü gerçekleşecek Güneş tutulması için geri sayım başladı.

Uzmanlardan Güneş tutulması uyarısı
Yayınlama: 24.10.2022
A+
A-

25 Ekim günü gerçekleşecek Güneş tutulması için geri sayım başladı. Türkiye’den de görülebilecek olan tutulma için uzmanlardan çok önemli uyarı geldi.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DEN SAAT KAÇTA GÖRÜLECEK?

Uzmanlardan yapılan son açıklamaya göre “25 Ekim 2022 parçalı Güneş tutulması, Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında meydana gelecek bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek ve Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50’si örtülecek. Parçalı Güneş tutulmasının maksimum evresinde Güneş’in yaklaşık yüzde 50’si Ay tarafından örtülecek”

UZMANLAR UYARDI

UG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ise güneş tutulmasına kesinlikle çıplak gözle bakılmaması gerektiğini söyledi “Çünkü Güneş’in yaklaşık yüzde 50’si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur” dedi.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay, Dünya çevresindeki hareketi sırasında Güneş ile gezegenimiz arasında hareket ederken nadiren Güneş ışığını bloke ediyor ve Güneş Tutulması meydana geliyor. Başka bir deyişle, Ay’ın gölgesi Dünya yüzeyine düşüyor.

Güneş Tutulmalarının da çeşitleri var ve tutulmalar Ay’ın ne kadarlık gölgesinin Dünya’ya düşeceğine göre farklılık gösteriyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.