Halit Kıvanç’ın az bilinen yönleri

97 yaşında hayata veda eden Halit Kıvanç, hakimlikten gazeteciliğe geçiş yapmıştı..

Halit Kıvanç’ın az bilinen yönleri
Yayınlama: 26.10.2022
A+
A-

Halit Kıvanç 97 yaşında hayata veda etti. Gazeteci, sunucu ve radyocu olan Halit Kıvanç, birçok gazetede çalışmıştı. Sesi ve yorumuyla da onu neredeyse sevmeyen yoktu. Halit Kıvanç’ın birçok kişide emeği vardı. Ünlü gazetecinin vefatını oğlu duyurdu. Vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu.

SİGARA VE ALKOLÜ BIRAKMIŞTI

Halit Kıvanç, bir dönem sigara kullanıyordu. Bir gün maç anlatmak için Avrupa’ya gitti. Sabah kalktığında sesi kısıktı. Hastaneye kaldırdılar. Maç saatine kadar kendine geldi. Ama döndüğümde sigarayı, çakmağı, gümüş sigara tablasını bir poşete koyup denize atmıştı. O gün bugündür de bir nefes bile çekmemişti.

ALKOLÜ TARİHE GÖMDÜ

İçkiyi de az içerdi. 90 yaşına geldiğinde doktorlar, “Bunları da tarihe mâl eder misin?” dedi. O da alkol almayı da bıraktı. Bir yemeğe ya da davet gittiğinde önünde durur itiraz etmezdi. Ama bir yudum bile almazdı.

YILLARCA SPOR SUNDU

Beşiktaş’ın, Galatasaray’ın şampiyonluklarını anlattı. Baba Hakkı (Hakkı Yeten), Gündüz Kılıç, Metin Oktay ve Turgay Şeren’in jübilelerini sundu. “Ben bu işin doktoruyum” diyordu. Bir hasta geliyor, Galatasaraylı, Beşiktaşlı, Trabzonlu olması ne fark eder? Ben o hastayı kurtarmak zorundayım” diyordu.

FENERBAHÇE TARAFTARIYDI

Ünlü sunucu Halit Kıvanç, tarafszı spor anlatımlarının yanı sıra iyi bir Fenerbahçe taraftarı ve sarı-lacivertli kulübün Yüksek Divan Kurulu üyesiydi..

HAYATINI MEDYAYA ADADI

Halit Kıvanç, hayatını gazeteciliğe adamıştı. 15 sene Milliyet’te 25 seneden fazla da Milliyet’te çalıştı. Edebiyatı ve yazı yazmayı çok severdi. Edebiyat bölümünde okumak istemişti ama hocaları “Fen bölümüne gireceksin, yoksa ikmale bırakırım” deyince zorla fen bölümünde okumuştu.

HUKUK OKUDU

Fen bölümüne isteyerek girmese de birincilikle bitirmişti. Fakat okul bitince hemen hukuk fakültesine koştu. Aslında siyasal bilgiler fakültesine girmek ve sonrasında Avrupa’da elçilik yapmak istiyordu ancak olmadı. Hayali hariciyeci olmaktı ama hukuk okudu.

AİLESİNDEN UZAK KALDI

Önce hakim olacaktı. Onu doğuda bir kazaya atadılar. Bir yere kadar araba, bir yerden sonra da bir katırın sırtında ulaşım sağlıyordu. 3 ay orada görev yaptı. Mahrumiyet bölgesiydi. Ailesini de getiremiyordu. Çünkü yol yoktu. Gitmeden İstanbul’da gazetelere başvurmuştu. “Oradan aldığın maaşın fazlasını veririz, gel” diyorlardı. Hakim olmayı çok istiyordu ama İstanbul’a döndü. Gazetede çalışmaya başladı. Genç yaşta da Milliyet’te başa getirildim. Yıllarca Milliyet’te, sonra da Hürriyet’te çalıştı. Gazete ile aynı anda radyoya başladı.

“MEMLEKETİME HİZMET EDECEĞİM”

Hikayeler anlatıyordu. Sonra bir gün kendisini maç anlatırken buldu. Tesadüf oldu. Sonra da televizyon çıktı, televizyon sunuculuğuna başladı. Bu arada BBC’ye çağırdılar. 5 yıllık kontratı kabul etmedi. 1 senelik kontrat yaptı ve 1 sene dolmadan da geri döndü. “Memleketime hizmet edeceğim” dedi.

“BENİ YAŞATAN KARIMDIR”

Halit Kıvanç, eşine çok düşkündü. “Bir insan evinde eşiyle mutluysa hayatını büyük ölçüde mutlu geçirir. Beni yaşatan karımdır” diyordu.

İş hayatında çok iyi bilmediği şeyleri yapmamaya özen gösterdi. “Her şey parayla çözülmez” diyordu. “Eğer insanın kalbini kazanmışsan o insanın büyüklüğünce sen de mutlu olmuşsundur. Ben dargın olmayı hiç sevmem” diyordu.

70 YILLIK EVLİLİK

Yaklaşık 70 yıllık bir evliliği vardı. “Bir şeyden dolayı; aramızda bir sıkıntı olursa susmayı tercih ederiz. Kavga etmeyiz.” demişti. 1955’te evlenmişlerdi.

Bülbin Kıvanç ile evli olan Halit Kıvanç’ın Ümit Kıvanç adında bir oğlu var.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.