Sosyal medya düzenlemesi gün sayıyor

Sosyal medya düzenlemesinin Dijital Mecralar Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı.

Sosyal medya düzenlemesi gün sayıyor
Yayınlama: 02.06.2022
A+
A-

İnternet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı.

Basına yönelik yeni yaptırımlar öngören ve geçen perşembe günü TBMM Başkanlığı’na sunulan MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir’in imza sahibi olduğu Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin düzenlemenin görüşmeleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda dün yapıldı. Saat 14.00’te başlayan kanun teklifinin görüşmeleri, sabah 04.23’te tamamlandı.

Meslek örgütü temsilcilerinin değerlendirmeleri sonrası müzakereler maddeler üzerinden devam etti. Muhalefet, toplamda 59 önerge sundu. Muhalefetin teklif maddesinin geri çekilmesi talebi dahil önergelerinin hepsi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Muhalefet, meslek mensupları yerine kamu görevlilerinin çoğunlukta olduğu Basın Kartı Komisyonu maddesinin tamamen kaldırılmasını da talep etti.

Teklif sahipleri ve iktidar milletvekilleri ise toplam altı maddede değişiklik yapılacağını işaret etti. Teklif sahipleri; 5. maddede, haber sitesi vasfının yitirilmesinde “İstanbul’da” bir mahkemeyi işaret eden düzenlemede ve 7. maddede internet sitesinde tekziplerin ana sayfada bir hafta değil 24 saat süreyle yayınlanıp sonra arka sayfalara alınabileceği şekilde düzeltme yapacaklarını söyledi.

Teklif sahipleri, 8. maddede teslim ve muhafaza yükümlülüğüne uymayan haber siteleri ile ilgili “300 milyon TL- 1 milyar TL arası cezalandırılır” hükmünün ‘yanlış’ yazıldığını, eski yasadan kaldığını, değiştirileceğini de ekledi.

Milletvekilleri ve meslek örgütü temsilcileri, internet haber sitelerinde dava açma süreleriyle ilgili 9. maddenin ve dernek-vakıflara basın kartı verme ve kamu personeline basın kartı verme düzenlemesini içeren 11. maddenin de düzenleneceğini ifade etti.

Feti Yıldız, basın kartı iptalini basın ahlak esaslarına göre Basın İlan Kurumu’nun yapmasını düzenleyen 15. maddede de değişiklik yapılarak iptali sendikanın yapabileceğini belirtti.

Teklif sahipleri, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Şerbetçioğlu’nun talebiyle 21, 22, 23. maddede düzenleme yaparak resmi ilanları radyo ve televizyonların internet sitesi kurarak ya da başka yolla yayınlayabilmesi talebinin değerlendireceğini de ekledi.

Teklifin esas komisyon olarak önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.