Film ve Müziğin Aşkı

Ben lisedeyken müzik öğretmenimiz , filmlerde müziğin ve efektlerin ne kadar önemli olduğunu göstermek için bize bir ödev vermişti. Bu ödeve göre herhangi bir filmden, herhangi bir sahneyi seçip bu sahneyi önce normal, sonra sessiz ve en nihayetinde de alakasız bir müzikle oynatacaktık. Ben bir korku hastası olarak tabi ki Çığlık filmini seçmiştim. Hangi müziği […]

Yayınlama: 29.08.2017
A+
A-

Ben lisedeyken müzik öğretmenimiz , filmlerde müziğin ve efektlerin ne kadar önemli olduğunu göstermek için bize bir ödev vermişti. Bu ödeve göre herhangi bir filmden, herhangi bir sahneyi seçip bu sahneyi önce normal, sonra sessiz ve en nihayetinde de alakasız bir müzikle oynatacaktık. Ben bir korku hastası olarak tabi ki Çığlık filmini seçmiştim. Hangi müziği seçtiğimi hatırlamıyorum ama yanlış müzikle ve hiçbir müzikle bir filmin nasıl sonuçlar doğurduğunu görmüş olduk.

    

Tabi bu müzik için de geçerli, yani müzik de yanlış sözlerle veya görüntüyle kayba uğruyor. Örnek vermek gerekirse; klipleri düşünün. Çok duygusal bir şarkıda eğlenceli bir klip çekemezsiniz. Ayrıca yolda yürürken, spor yaparken veya bir araçtayken, elbet müzik dinleyip hayaller kuruyorsunuzdur. Ben bazen, şarkılara kafamda klip çekerim, hatta bazılarında koreografi bile hazırlarım. Yani demem şudur: Ne görüntü müziksiz, ne de müzik görüntüsüz olmaz. Söz ve müzik nasıl önemliyse film ve müzik de bu anlamda çok önemlidir.



Hollywood’da bu bağlamda günümüzde en önemli müzisyenler bence Danny Elfman, Hans Zimmer ve Marco Beltrami’dir. Dany Elfman’ı hepimiz The Simpsons’dan veya Tim Burton filmlerinden biliriz. Hans Zimmer ise en son Dunkirk’ün müziğini yapmıştı.

Bunun dışında Görevimiz Tehlike 2 ,  İnterstellar, Karayip Korsanları, Aslan Kral gibi daha sayamayacağım bir sürü önemli filmin müziklerini yapmıştı. Marco Beltrami’yi ise Çığlık serisinin dışında;  Terminatör, Lucifer (dizi), Resident Evil, The Watcher gibi yine sayamayacağım önemli filmlerden hatırlarsınız.  Ben bu filmleri saydıkça belki de çoğunuz “Aa bu filmin müziğini o mu yapmış?” diyordur. Bazılarınız da benim gibi zaten film müziklerini takip ettiği için bu isimlere aşinadır. Film müzikleri ayrı bir dünyadır. Soundtrack dediğimiz Film müziği albümleri ise başka bir dünya. Ben bu albümlerin çoğunu alıp biriktiriyordum. Biriktiriyordum diyorum; çünkü artık bu albümleri bulmak zor, ayrıca fiyatlar da burada çok pahalı. Bunun biraz da sebebi internet galiba. Yine de bu koleksiyona sahip olduğum için memnunum. Matrix’ten tutun da 1930lar’ın film müziklerine kadar çoğu film albümü var bende. Tabi genel olarak sevdiğim filmlerin albümü var. Bu albümler bir kenarda dursa da çoğundan favori şarkılarımı mp3 oynatıcıma ve cep telefonuma attım. Dinlemesini en sevdiğim film müziklerinin arasında mesela en eğlenceli olarak Beterböcek filminin müzikleri var. Danny Elfman sağ olsun! Geçtiğimiz haftalarda da müzikal filmlere değinmiştim. Bu ikiliye değinmeden geçemezdim. Kabul edelim büyük bir gerilim sahnesinde tiz bir keman sesi veya tok bir davul sesi olmasaydı, Terminatör’ün o meşhur müziği olmasaydı; ki yıllarca kapıyı çalarken bu melodide çaldım; filmler aynı olur muydu? İki büyük aşığın öpüştüğü sahnelerde müziğin sesinin yükselmesiyle birlikte etkilendiğimiz sahneler aynı etkiyi gösterir miydi? (Cinema Paradiso finali gibi) Alfred Hitchcock’un sunduğu programı hatırladığımızda arka planda o meşhur müziği çınlamıyor mu sizde de? Kimi zaman filmdeki sahneleri hatırlarım, kimi zaman ise kendi sahnelerimi yaratırım kafamda. Bu arada Amelie filminin müziklerini yapan Yann Tiersen’i de bir dinleyin derim. Özellikle de araba yolculuklarında çok güzel gidiyor.



Demin de bahsetmiş olduğum Cinema Paradiso’nun müziği hala tüylerimi ürpertir. Hayat Güzeldir filminin müzikleri beni başka diyarlara götürür. Schindlerin Listesi’ne hiç girmiyorum bile. Peki sizin hiç unutamadığınız sahne ve onun olmazsa olmaz müziği hangisi?  



Herkese iyi haftalar!

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.