Erdoğan ‘Fiyatları da aynı hızla indirin’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki düşüşün etiketlere de yansıtılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan ‘Fiyatları da aynı hızla indirin’
Yayınlama: 25.12.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki düşüşün etiketlere de yansıtılması gerektiğini belirterek “Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranla yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hazırladığımız tedbir paketini açıklamamızla birlikte kurun üzerindeki köpüğün neredeyse bir günde ortadan kalktığını gördük” dedi. Erdoğan, kur artışı sırasında yükselen fiyatların aynı hız ve oranda indirilmesini beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir grup ekonomist ve akademisyenle bir araya gelen Erdoğan toplantı öncesi özetle şunları söyledi:

FAİZLER DÜŞÜNCE GEZİ

Bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Hatırlarsanız Mayıs 2013’te faizi 4.5’e kadar indirdiğimiz dönemdir. Enflasyon yine o dönemde 6.5’ti. Buraya kadar düştü. Arkadan Taksim Gezi olayları patladı. Çünkü bizim bu manevramızı hazmedemeyen güçler bu adımı attılar ve bununla beraber orada adeta bir duvara çarpma olayı oldu. Biz göreve geldiğimizde IMF’ye olan borç 23.5 milyar dolardı. Biz bu borcumuzu yine Mayıs 2013’te son taksidi ödeyerek IMF ile olan işimizi bitirdik.

REZERV 115 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Başbakanlığım döneminde Nisan 2013, Merkez Bankamızın rezervi 135.43 milyar dolardı. Tabii bir iniş 2020, en düşük nokta ise Eylül’de 83.517 milyar dolar. Ondan sonra ne hazırladık? Yeniden canlandırılmaya devam etmek ve bu iyileştirmeyle şu anda bir noktaya nokta hamdolsun tekrar tekrar zannediyorum 115 milyar doların üzerindeyiz. Bu aradaki gidişle bu çok daha iyi bir gelecek.

KURUN ÜZERİNDEKİ KÖPÜK

Önümüzdeki fırsatlar öylesine büyük ve tarihi ki bu risklerin hepsini de göze almaya değdiğine inanıyoruz. Döviz kurunda bir süredir yaşadığımız anormal dalgalanma bu risklerden biri olarak kapımıza dayanmıştır. Uzunca bir müddet bu dalgalanmayı, faizleri yükselterek durdurmamız yönünde baskılara maruz kaldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Biz kendi programımızı uygulamakta ısrar ettik. Nitekim hazırladığımız tedbir paketini açıklamamızla birlikte kurun üzerindeki köpüğün neredeyse bir günde ortadan kalktığını gördük. Tabii böyle bir neticenin ortaya çıkmasında paketin içeriği kadar bizim ekonomi politikamızın başarısına olan inancımızı ve uygulamayı sürdürme konusundaki kararlılığımızı göstermemizi de çok etkili olmuştur… Önümüzdeki yaz aylarıyla birlikte ülkemizin bambaşka bir ekonomik iklime girdiğine Allah’ın izniyle hep birlikte şahitlik edeceğiz.

FAHİŞ FİYAT UYGULAMALARI

Fırsatçılar her dönemde olduğu gibi bu dönemde de kendilerini belli etmiştir. Kurdaki ve küresel emtia fiyatlarındaki yükselişi bahane ederek maliyetlerindeki gerçek değişimle orantısız fahiş fiyat artışları yapanlar oldu. Tüm milletime sesleniyorum, aynı şekilde tüm esnafa sesleniyorum, sanayicilere sesleniyorum; günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyenlerin etiket değiştirenlerin kusura bakmasınlar millet adına takipçisi olacağımızı ilgili bakan arkadaşlarımla beraber de hatırlatmak istiyorum. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok. Bakınız dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranla yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz. İndirimlere ufak yollu başlayan firmalarımız elbette var. Ama bunlardan da yükselişteki hıza ulaşmasını istiyoruz. Konut ve ikinci el otomobil gibi piyasalar da buna dahildir. Şayet hızlı fiyat indirimleri gerçekleşmezse tüm imkanlarla stokçuların, fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gidilecektir.

TARİHİ DEĞİŞİM BAŞLATTIK

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin bir üst lige çıkmak için yaptıkları baskı artmıştır… Uzak Doğu ile Avrupa arasındaki en önemli üretim, lojistik, insan gücü merkezi olduğumuz gerçeğini sadece biz değil, herkes biliyor. İşte bu amaçla ekonomi politikasında tarihi bir değişim başlattık. Bu değişim yeni başlamamıştır. Uzunca bir süredir devam etmektedir.

‘Kripto para yasası hazır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi basını temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda kripto para konusunda mesajlar verdi. Kripto para yasasının hazır olduğunu söyleyen Erdoğan, “Gecikmeden Meclis’e göndererek bu konuda adım atacağız” dedi. Erdoğan, Kur Korumalı Mevduat için ise “Vatandaş parasının garantisinin Hazine, garantörünün Merkez Bankası olduğunu görecek” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin yeni ekonomi modeliyle sıçrama yapacağını söyleyen Erdoğan, “Önümüzde fırsatlar kadar riskler olduğunu da biliyoruz. Bu riskleri almaya değer” diye konuştu. Körfez ülkeleri, Azerbaycan ile swap görüşmeleri olduğunu da söyleyen Erdoğan, “Olumlu haberler geliyor” dedi. Erdoğan, döviz kurları için ise şunları kaydetti: “Kur olayı matematik değildir. Bu bir süreç meselesidir. Dere yatağında akar. Bu anlayışla kuru bir noktaya kanalize etme düşüncesindeyiz. Ama kur kendi fiyatını piyasada bulacak.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.