Yeni gaz keşfi gelir mi? Bakan Dönmez cevapladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında enerji gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni gaz keşfi gelir mi? Bakan Dönmez cevapladı
Yayınlama: 28.11.2022
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında enerji gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“BOTAŞ enerji tedarik anlaşmalarında alıma çıktığında uluslararası tedarikçiler teklif veriyor. Öyle noktalardan tedarik sağlanıyor ki gaz tedariki noktasında cazibe merkezi haline geldik. Asya Pasifik noktalarına kadar tedarik edebiliyoruz. 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz.

‘ENDONEZYA VE MALEZYA GAZI GÖNDEREBİLİR’

G-20 kapsamında iki ay kadar önce Endonezya’ya seyahatim olmuştu. Orada yetkililerle görüştüm. Hem Endonezya hem Malezya gazı ülkemize gönderebileceklerini söylediler. Avrupa pazarına da buradan gaz gönderebilirler. Böyle bir opsiyon sunmuş oluyoruz. 

Bu yılın sonuna doğru yol haritamızı netleştireceğiz. Biz paydaşlarımıza bu anlamda baktığınızda TANAP, İtalya’ya kadar gidiyor. Hazar Bölgesi’ndeki gazları kullanıyor. Bu ülkelerle istişareler yapıyoruz. Önümüzdeki yılın belki şubat ayının başlarında İstanbul’da uluslararası gaz konferansını düzenlemeyi düşünüyoruz. Bakanlar düzeyinde olacak, talep tarafının temsilcileriyle birlikte bu konuyu enine boyuna tartışmış olacağız.

KARADENİZ GAZIYLA İLGİLİ

Boru serim işi 170 km yapıldı. Filyos tesisinde de ilerleme noktalarımız yüzde 80’in üzerinde çıktı. 5 bin civarında karada çalışan işçimiz var. Test devre alma işlemleri var. Kara tesisinin montaj işlemleri devam ediyor. Bir aksilik çıkmazsa tamamlayacağız. Türkiye’nin yüzyılında vatandaşı bu keşfin ateşi ile buluşturmuş olacağız.

GAZ FATURALARINDA SAĞLANAN DESTEK SÜRECEK Mİ? ELEKTRİK FATURALARINDA DESTEK DEVAM EDECEK Mİ?

Bu geçtiğimiz yıl enerji piyasalarında yaşanan krizden dolayı fiyatlar hiç kimsenin öngörmediği şekilde anormal arttı. 10 katı 20 katı fiyat artışları oldu. Hükümetimiz o tarihden itibaren maliyetlerin önemli kısmını üstlendi. Şu anda yüzde 75’ler seviyesinde doğal gazda destek var. Örneğin 250 liralık fatura geliyorsa aslında 750 liralık kısmını hükümet olarak üstlendik.

100 metreküp doğal gaz tüketimi için asgari ücretli brüt maaşının yüzde 8.8’ine denk geliyor. Bulgaristan bir aylık asgari ücretinin yüzde 67.5’ini ödüyor.

Elektrik tüketim desteğimiz 3-4 yıldır var. İhtiyaç sahibi aileler başvurmak suretiyle şu anda 2.5 milyon haneye ulaştı. Kömür yardımı yapıyorduk bu sene ilk defa doğal gazı içine almış olduk. Orada ciddi rakamlarla destek sağlanıyor. Devletimiz her türlü kolaylığı sağlıyor.

Gazımızı sisteme bağladığımızda maliyetlerimiz de netleşmiş olacak. Hükümetimiz nasıl destek olduysa bundan sonra da destek olacak. Doğal gazda biz tükettiğimizin yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Dışa bağımlı olduğumuz üründe Karadeniz gazı devreye girdiğinde tam üretime geçtiğinde konutların ihtiyacını karşılayacak.

KARADENİZ GAZI SONRASI FİYATLARDA İNDİRİM OLACAK MI?

Yerli gazımızla birlikte ithalatımız azalacağı için bizim alış maliyetlerimiz daha da iyileşmiş olacak. Ona göre bir hesaplama yapacağız.

YENİ GAZ KEŞFİ GELEBİLİR Mİ?

Gelebilir, Karadeniz’de iki yıldır yoğun bir şekile Sakarya gaz sahasına komşu alanda şu anda Çaycuma 1 kuyusunda arama yapılıyor. İlk veriler pozitif geliyor. Arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor. Orada netice alınca vatandaşımızla paylaşacağız. Karadeniz bizim için gelecek vadediyor. Daha çok müjde verebileceğimiz bir saha olarak görüyor ve değerlendiriyoruz.

Sakarya gaz sahasında rezervle ilgili çalışmamız tamamlanmak üzere bu çalışmaları uluslararası bu konuda ekspertiz yapan şirketlere de değerlendiriyoruz. İlk gelen verilerde 540 milyar metreküp doğalgazın belki yukarı yönlü güncelleme ihtiyacı doğurabilir. 

Çaycuma yeni sondaj oradaki rakam pozitif netice olursa ayrı hesaplanacak. Sakarya gaz sahasında 540 milyar çalışmamız vardı. Orada da yukarı yönlü revize gelebilir. 540 milyar metreküpü şu an için asgari olarak değerlendirebiliriz.

‘PETROLDE DE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAĞIZ’

5 yıl önce bizim günlük üretimimiz 37 bin varildi. Şu anda 65 bin varildeyiz. Hedefimiz 100 bin varile çıkarmak. Petrolde de dışa bağımlılığımızı azaltacağız.”

 

“SU SEVİYESİNDEN PETROL KEŞFETTİK”

Öte yandan Çukurova bölgesinde şu anda 3’üncü kuyunun açıldığını yaklaşık 8-10 milyon varillik bir rezervin var olduğunu dile getiren Dönmez, “Yaklaşık 350-400 metrelik sığdan petrol üretiyoruz. Ki o bölgede yaşayanlar bilir, yani sulamak için kuyu açsanız artezyen yine o kadar inmeniz lazım. Biz neredeyse su seviyesinden petrol bulduk, bu büyük bir nimet. Kaliteli bir petrol, yaklaşık 800 milyon dolarlık bir değeri var. Orada 10 kuyuya kadar çıkacağız ve toplamda da belki günlük üretimimiz işte bin varile kadar çıkmış olacak” dedi.

2002’de maden ihracatının yaklaşık 700 milyon dolarken geçen yıl 5,90 milyar dolar olduğunu anlatan Dönmez, “Bu sene de herhalde 6’yı geçeğiz, bir rekor kıracağız, çünkü Ekim ayı son itibarıyla 5,4 milyar dolar ihracatımız oldu” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.