Son dakika: Sinop açıklarında 17 personelin bulunduğu kuru yük gemisinde yangın çıktı: 10’u ağır 16 yaralı, kaptan kayıp

Sinop açıklarında Panama bayraklı kuru yük gemisinde yangın çıktı.

Son dakika: Sinop açıklarında 17 personelin bulunduğu kuru yük gemisinde yangın çıktı: 10’u ağır 16 yaralı, kaptan kayıp
Yayınlama: 21.12.2022
A+
A-

Sinop‘un Bozburun mevkisi açıklarında bir kuru yük gemisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangına Deniz Polisi ile Sahil Güvenlik ekiplerince müdahale edildi.

16 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Gemi mürettebatından 16 kişi balıkçı teknelerinin de yardımıyla Sinop Limanı’na getirildi. Yaralanan ve dumandan etkilenen 10’u ağır 16 kişi hastaneye kaldırıldı. Gemi kaptanının ise kayıp olduğu öğrenildi.

VALİ: 16 KİŞİNİN 10’U YOĞUN BAKIMDA

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, kuru yük gemisindeki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Panama bayraklı gemide büyük bir yangın çıktı. İhbar alır almaz Sahil Güvenlik ve arama- kurtarma ekiplerimiz müdahalede bulundu. 16 kişiyi sağ olarak kurtardık, hastaneye sevkleri sağlandı. 16 kişinin 10’unun yoğun bakımdaki tedavisi devam ediyor. Ağır hastalarımızdan 6’sını Samsun’daki hastanelere sevk ettik. Burada kalan 10 kişinin de tedavileri devam ediyor. Bir kişinin kayıp olduğunu değerlendiriyoruz; denizde arama kurtarma faaliyetlerine devam ediyoruz. Kurtarılan personelden 13’ü Mısır, 1’i Gürcistan, 1’i Ukrayna ve 1’i de Arnavutluk kökenli” dedi.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA GELDİ

Valilik’ten ilk yapılan açıklamada “Gemi Kaptanının hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir.” denilirken, ikinci açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“20 Aralık 2022 tarihinde saat 20.30 sıralarında Sinop’ta denizin 7 mil açıklarında Panama Bandıralı BEATA ALFA isimli 17 mürettebatı (14 Mısır, 1 Gürcistan, 1 Arnavutluk, 1 Ukrayna uyruklu) bulunan yük gemisinde yangın çıktığı bilgisinin alınması üzerine; Samsun Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığına bağlı helikopter, Sinop 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ve Sinop Liman Başkanlığı Koordinesinde balıkçı gemileri ile birlikte yangına anında müdahale edilmiştir.

“KAYIP MÜRETTABATI ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLMEKTE”

Yapılan müdahale sonucunda; 16 gemi mürettebatı kurtarılarak ambulanslarla hastaneye sevkleri sağlanmıştır. Hastaneye sevk edilen 16 yaralıdan, 4’ü yoğun bakım ünitesinde, 6’sı serviste tedavi edilmekte olup, 3 yaralı Samsun, diğer 3 yaralı ise Ankara ilindeki hastanelere sevk edilmiştir. Kayıp olduğu değerlendirilen Mısır uyruklu 1 mürettebatı arama ve kurtarma çalışmaları olumsuz hava şartlarında aralıksız sürdürülmektedir.”

“KAPTANIN DENİZE ATLAMIŞ OLDUĞU SÖYLENİYOR”

Kurtarma çalışmalarına destek veren balıkçılardan Ömer Canik ise yangının büyük ihtimalle geminin arka kısmından çıktığını belirterek, “Personelden birinin bacağının dizinden aşağısı kopmuştu. Çok zor durumdalardı. Arkadaşımız tehlikeleri göze alarak gemiye atladı. Ayağı kopan arkadaşa yardımcı olduk. Vinçle aldık. Merdivenden inecek durumu yoktu.” diye konuştu.

Kaptanın kaybolduğunu öğrendiklerini aktaran Canik, “Denize atlamış olduğu söyleniyor. Gemi içten içe yanmaya devam ediyordu. Ara ara yangın fazlalaşıyordu. Rüzgar nedeniyle sağa sola gidiyor. Mürettebat gemide kalsaydı dumandan zehirleneceklerdi.” ifadesini kullandı.

PERSONELİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Öte yandan gemi personelinin bir kısmının kimlikleri belirlendi. Kurtarma çalışmalarından sonra Sinop’taki çeşitli hastanelere kaldırılan yaralılar, yapılan ilk müdahalenin ardından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Çoğu Mısır uyruklu personelden 13’ünün isimleri şu şekilde:

Hüsam Sabit (Kaptan), Rida Ferhat (33), Muhammed Osman (39), Ante Hamidi (36), Vahid Muhammed (36), İmad Harraz (45), Ussame Elbi (41), Eşref Muhammed (44), Halit Imamı (33), Hamid Hassan (50), İlam Abdal ile Ukrayna uyruklu Alexander Krostov (35) ve Gürcistan uyruklu Davud Bratasvili (38).

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.