Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor

68 kuşağının devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 50. yıl dönümünde anılacak

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
Yayınlama: 06.05.2022
A+
A-

12 Mart darbesinin ardından Türkiye demokrasi ve hukuk tarihine kara bir gün olarak geçen 6 Mayıs 1972’de rövanşist bir anlayışla idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, bugün anılıyor.

Darağacına gönderildiklerinde Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan 25, Hüseyin İnan ise 23 yaşındaydı. Hayatları boyunca hiç bir ölümlü şiddet olayına karışmamalarına rağmen üçü de ‘anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs’ten yargılanmış ve haklarında kalem kırılmıştı. Son sözleri ise “Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Kahrolsun emperyalizm” olmuştu.

Hayatlarının baharında katledilen üç fidan, her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Ankara Karşıyaka’daki mezarları başında olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenecek eylem ve etkinliklerle anılacak. Karşıyaka Mezarlığı’ndaki törene, siyasi partiler, 68’liler Dayanışma Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu, KESK ve DİSK gibi örgütlerden temsilciler katılacak.

‘Onurlu mücadele’

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tekin Bingöl, bu yıl da 6 Mayıs’ın hüznünü yaşadıklarını söyleyerek, “Onlar sadece Deniz, Yusuf, Hüseyin değildi. Onlar emperyalizmin karanlığına karşı devrim mücadelesinin ışığını tüm Anadolu’ya yayan yoldaşlarımızdı. Herkes biliyor ki onların tek bir ortak hedefi vardı. O da tam bağımsız demokratik Türkiye idi. Bu hedef, bugün hepimizin ortak hedefidir” dedi. Bingöl, “Onlar, Hakkârili köylüler rahat geçebilsin diye Zap Suyu’na köprü yapanlardı. Onlar Samsun’dan Ankara’ya ‘Tam bağımsız Türkiye’ şiarıyla yürüyenlerdi. Onların o yurtsever kimliği bugün de büyük bir ateşle içimizi ısıtıyor. Denizleri idam sehpasına götürenler çoktan tarihin karanlık çöplüğüne gömüldüler. Ama biz eşit, adil, demokratik bir ülke ve insanca yaşam mücadelemiz devam ettikçe Denizleri onurla anmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in Türkiye’nin tam bağımsızlığı için, gözlerini kırpmadan ölümü göze aldıklarını, kısa yaşamlarına Türkiye’nin hafızasından silinmeyecek kadar büyük, onurlu bir mücadele sığdırdıklarını söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.