Meraklı insan olmanın 5 faydası!

Merak duygusu aklınıza gelebilecek her şeyi öğrenmenize yardımcı olur.

Meraklı insan olmanın 5 faydası!
Yayınlama: 12.03.2022
A+
A-

Dünyada ve etrafınızda olup bitenlere merak duymanız yalnızca hayatınızı renklendirmekle kalmıyor, aynı zamanda birçok fayda sağlıyor. 

1 – İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİR

Huffingtonpost’ta yayınlanan bir makaleye göre, insanlara ve dünyaya dair merakınız sosyal hayatınızı zenginleştirir. Kişilerin kendiyle ilgili anlattıklarına ilgi gösterir ve kendi meraklı olduğunuz yönleri ortaya koyarsanız, muhtemelen insanlar sizinle vakit geçirmekten zevk alır.

Meraklı kişiler genellikle iyi birer dinleyici ve konuşucu olurlar. İlişkinin erken safhalarında ilgi alanlarımızdan ve hobilerimizden bahsederiz. Bunun nedeni insanların birçok ilgi alanına sahip olmayı ilginç kişilik olmakla bağdaştırması!Meraklı insanlar, ilişkilerine eğlence ve yeniliği merakları sayesinde doğal bir şekilde getirir.

2 – BEYNİNİZİ KORUMAYA YARDIMCI OLUR

Bulmaca çözmenin Alzheimer hastalığını önlediğini hiç duymuş muydunuz? Bulmaca çözmek gibi zihni sürekli aktif tutmak çok önemli. Kişi hayatı boyunca entelektüel anlamda aktif kalabilirse, ilerleyen yaşlarda bu entelektüel davranışlar o kişinin beynini koruyacaktır. Zihinsel olarak aktif olmak akıl sağlığı ve beyin için büyük önem taşır.

3- ENDİŞENİN ÜZERİNDEN GELİNİR

Merakınız sayesinde anksiyete bozukluklarının üstesinden gelebilirsiniz. Büyük bir buluşmadan önce endişeli olmak son derece doğal. Fakat ilginizi çeken birini tanımak için duyduğunuz merak ve heyecan tüm endişelerinizi geride bırakmanıza yardım edebilir.

Sosyal anlamda endişeleri bulunan ya da belirli sosyal etkinlikleri meraklarını gidermek için kullanan kişiler , negatif motivasyonlar nedeniyle ikilemde kaldıklarında meraklarını gidermek amacıyla olumlu yönde ilerlemeyi tercih ediyor.

4 – MUTLULUĞU ARTTIRIR

Merak duygusu mutlulukla doğru orantılıdır. Mutlulukla ilgili bir teoriye göre, erken yaşlarda bir “Mutluluk tavan noktası” geliştiriyoruz. Yaşantımızın çoğunu da bu mutluluk seviyesinde geçirirken, karşılaştığımız iyi ya da kötü olaylarda mutluluk seviyemiz önceden belirlediğimiz noktanın üstüne çıkıyor ya da altına iniyor.

Fakat merak duygumuz mutluluk çıtamızı yükseltmemize yardımcı oluyor.

Merak duygusunu hissettiğimizde bilindik ve rutin şeyleri bırakıp risk almayı tercih ediyoruz. Meraklı maceracılar kendilerine yeni hedefler koyarken ve risk alırken oldukça rahat davranırlar. Sürekli olarak dünyayı açıklama ve kontrol etmeye çalışmak yerine meraklı kişiler belirsizliği benimser ve hayatlarını keyif alınacak bir serüven olarak görürler.

5 – ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIR

Merak duygusu aklınıza gelebilecek her şeyi öğrenmenize yardımcı olur. Araştırmalara göre merak duygunuz en üst noktaya ulaştığında, pek ilgi çekici olmayan şeyleri bile daha hızlı öğrenebilİrsiniz.

İlginizi çekmeyen şeylerle, ilgi duyduklarınız arasında bağ kurmaya çalışın. İlginizi çeken her şeyi bu konuda kullanabilirisiniz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.