Omicron varyantı belirtileri nelerdir?

Covid-19 salgını tüm dünyada devam ederken Omicron varyantı da etkisini sürdürüyor.

Omicron varyantı belirtileri nelerdir?
Yayınlama: 09.02.2022
A+
A-

Tüm dünyada ve ülkemizde vaka sayısı patlamasına neden olan Omicron varyantı, bir kez daha günün hakkında en çok arama yapılan konuları arasında yer aldı. Yurdumuzun dört bir yanındaki milyonlarca vatandaş varyantın belirtileri, kuluçka süresi ve buluşma durumu ile ilgili aramalar yapıyor. İşte ayrıntılar…

Öncekilere oranla daha bulaşıcı olduğu tespit edilen omicron varyantı belirtileri bu kapsamda merak ediliyor. Grip ve soğuk algınlığı ile benzer ve farklı özellikleri bulunan omicron varyantı için uzman isimler peş peşe uyarı yaparken maske, mesafe ve hijyen kurallarının önemi tekrar vurgulanıyor.

OMİCRONUN İLK BELİRTİSİ NEDİR?

ABD’deki Staten Island Üniversite Hastanesi’nde Küresel Sağlık ve Acil Durum Departmanı direktörü olan Dr Cio-Peña Omicron ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği soruya yanıt verdi.

Dr Pena, Omicron semptomlarının ne zaman başladığı ve ortaya çıkan ilk semptomların neler olduğunu açıkladı.

İngiliz Express gazetesinde yer alan habere göre, Pena Omicron’un ilk semptomlarının boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olma eğiliminde olduğunu belirtti.

OMICRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koronavirüsülün ilk belirtileri arasında yüksek ateş ve öksürük yer alırken Omicron varyantında ise bu belirtiler daha az oranda seyrediyor. Omicron varyantında şimdiye kadar tespit edilen en yaygın belirtiler ise şu şekildedir:

Burun akıntısı
Baş ağrısı
Yorgunluk
Hapşırma
Boğaz ağrısı
Eklem ağrıları

YENİ OMICRON BELİRTİLERİ ÇIKTI

Son günlerde Covid-19’un Delta varyantının yanı sıra Omicron varyantı İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde vaka artışlarına sebep oldu.

Ayrıca tüm Türkiye’de mevsimsel grip vakalarında da artış yaşandı. Bu durum, akıllara bu hastalıkların semptomları arasındaki fark ve benzerliklerin neler olduğu sorusunu getirdi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, üç hastalığın semptomlarının neler olduğu ve hangi sıklıkla görüldüğüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gribin sık görülen belirtilerinin öksürük, boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı ve nefes darlığı olduğunu aktaran Oğuztürk, hapşırığın az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerden olduğunu ifade etti.

BULAŞTIRICILIK

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; Omicron varyantının, Delta da dahil olmak üzere diğer varyantlara oranla daha bulaşıcı olduğu düşünülse de konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

DÜNYADA BASKIN VARYANT KONUMUNDA

Son bir hafta içinde dünya genelinde yaklaşık 22 milyon yeni Covid-19 vakası kayıtlara geçerken virüs nedeniyle 59 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Covid-19’un Alfa, Beta, Gamma, Delta, Lambda ve Mu varyantlarının hepsinin küresel çapta varlığının azaldığı, Omicron’un ise kendinden önceki varyantların neredeyse tamamen yerini aldığı kaydedildi. İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnsiyatifi’nin (GISAID) son bir ayda dünyadan topladığı 433 bin 223 pozitif Covid-19 numunesinin yüzde 93’ünün Omicron, yüzde 6,7’sinin Delta ve geri kalanların da diğer varyantlara ait olduğu belirtildi.

Bu rakamlarla birlikte Covid-19’un küresel yayılımının Omicron üzerinden nitelendirildiği vurgulandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.