Başkasına ait HES kodunu kullananlar dikkat!

Son zamanlarda kendisine ait olmayan HES kodunu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı oldukça arttı.

Başkasına ait HES kodunu kullananlar dikkat!
Yayınlama: 04.09.2021
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hâlâ devam ediyor. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerden birisi de HES kodu. Özellikle toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarını kullanırken ya da kapalı program/organizasyonlara katılımda HES koduna başvuruluyor.

Milliyet’ten Gülşah Karaman’ın haberine göre; Ancak son günlerde HES kodu zorunluluğu bulunan alanlara girişte kendisine ait olmayan kodu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı artmaya başladı. Konuyla ilgili Avukat Yaşar Öksüz, HES kodu sahtekarlığında para cezasının yanı sıra 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının da olduğunu belirtti. İşte detaylar…

“Başkasına ait HES kodunun kullanılması halinde hem idari para cezası hem de hapis cezası gündeme gelir. İdari para cezası, İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ne aykırılık nedeniyle verilir.

2 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Bu durumlarda cezanın miktarı, 3 bin 150 Türk lirasıdır. Hapis cezası ise Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesinde düzenlenen “bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranma” suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu suç için öngörülen ceza, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ DE SUÇU OLUŞTURUYOR

Ayrıca HES kodunun kişiye özel olması, kişisel veri niteliğinde olması sonucunu doğurur. Bu kapsamda bir başkasına ait HES kodunun “izinsiz” kullanılması halinde kişisel verilerin kaydedilmesi suçu oluşur.

Kendine ait HES kodunu başkasına kullandırmanın cezası nedir?

Kendine ait HES kodunu başkasına kullandıran kişi de HES kodunu kullanan kişi gibi hem idari hem de adli yaptırımlarla karşılaşır. Nitekim HES kodunu başkasına kullandıran kişi, “bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranılması” suçu bakımından iştirak eden ya da yardım eden sıfatıyla yargılanır. Ayrıca bu tür durumlarda 3 bin 150 Türk lirası idari para cezası da uygulanmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.