İç mimaride çığır açan firma; Qaraqalem

Qaraqalem İç mimarlık ofisi kurucusu Orhan Yılmaz Demirci, mesleğinin sırlarını anlattı..

İç mimaride çığır açan firma; Qaraqalem
Yayınlama: 17.12.2020
A+
A-

Günümüzün revaçta mesleklerinden birisi olan iç mimarlık pek çok alanda karşımıza çıkıyor. 

İç mimarlık ofisleri günümüzde epey fazlalaşmış olsa da işin ustaları asla değişmiyor. Yaptığı işten keyif alan ve Qaraqalem İç Mimarlık Ofisi’nin kurucusu olan Orhan Yılmaz Demirci de bahsettiğimiz işin ustalarından birisi. Öyle ki Orhan Bey, kurduğu Qaraqalem İç Mimarlık Firması’nın tamamen müşteri odaklı olduğunu belirtiyor. 

Bu zamana dek pek çok başarılı proje ve tasarımla adını duyduğumuz ve zirveden adını sildirmeye hiç niyeti olmayan Qaraqalem İç Mimarlık Firması’nı, hem biraz bilgi edinmek hem de biraz işin mutfağını görebilmek adına Alaşehir’deki ofislerinde ziyaret ettik.

İşinizi tanımlar mısınız? İç Mimarlık nedir, hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz, kimlerle nasıl çalışıyorsunuz?

– İç mimarlığın ne olduğuna girmeden önce sayfanızda bizlere yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Ben Qaraqalem İç Mimarlık Firması’nın sahibiyim. Uzun yıllardır sektörde yer aldıktan, işin püf noktalarına hâkim olduktan sonra bu sektörde öncü firmalardan olmayı kendime hedef edindim. Mevlana’nın deyimiyle “hamdım, piştim, yandım.” Hedefimle birlikte zaten qaraqalem firması için harekete geçmiştim. 2008 Yılında kurulan firmamız 12 yılı aşkın bir süredir müşterilerine en iyi şekilde hizmet vermeye devam ediyor. 100’den fazla projeyi müşteriye teslim ettik. Müşterilerimizin memnuniyetini kazanmak bizler için paha biçilemez bir şey.

İç mimarlık nedir diye soracak olursanız da aslında mesleğimizin tanımı yanlış biliniyor. İnsanlar yalnızca belli kesime, belli alanlara hitap ettiğini düşünseler de bu durum böyle değil. İç mimarlar sadece ev, konut dekorasyonlarında değil ofis tasarımları, cafe tasarımları, işyeri tasarımları gibi pek çok alanda da faal vaziyettedir. Kısaca dört duvardan oluşan girdiğiniz her yer iç mimarların çalışma alanlarını oluşturur. İç mimarlar şahıs olarak müşterilerle çalıştığı gibi kurumsal düzeydeki müşterilere de hizmet vermektedir. İç mimarların görevlerini saymakla bitiremeyiz ancak kısaca insanların hayat konforunu yükseltecek tasarımlarla evlerini, iş yerlerini doğru malzemelerle en doğru fiyatlarla dekore etmek diyebiliriz.

İç mimarlar sanıldığının aksine sadece mobilya seçimi ve yerleşimi veyahut duvarın rengini seçen kimseler değildir. İç mimarlar az önce de bahsettiğim üzere yaşadığınız ortamın kalitesini arttırmaya, günlük hayatınızı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar, projeler yapan kişilerdir.

Bu zamana kadar çalıştığınız müşterilerinizin memnuniyetlerinden bahsettiniz. Müşterilerinizi memnun edecek tasarımları nasıl hazırlıyorsunuz, bir sırrı var mı?

– Evet, firmamızın 12 yılı aşkın geçmişinde pek çok tasarım ve projenin altına imzamızı attık. Müşterilerimizin memnuniyeti hem benim açımdan hem de firmamız açısından gerçekten önem arz ediyor. Bizler yaptığımız işi, para kazanmaktan ziyade insan kazanmak için yapıyoruz. Sektörde uzun yıllardır yer alıyor olmamın getirisinden olsa gerek insanların ne aradığını anlayabiliyorum. Bu mesleğin güzel yanlarından biri aslında. Herkese aynı tasarımı yapmanız imkânsız. Çünkü herkesin farklı tercihleri, farklı yaşantıları var. Biz müşterilerimizle ofisimizde kahvemizi içerken bir taraftan da onları dinliyoruz. Yaşantılarını analiz ediyor, ihtiyaçlarını kestirmeye çalışıyoruz. Sözüm ona işte bu ihtiyaçlar doğrultusunda ustalarımızla birlikte yeni fikirler, projeler hayata geçiriyoruz. 

Qaraqalem İç Mimarlık Firması’nın diğer firmalardan ayrılması gerektiğine inandığımı söyleyebilirim. Sektörde zaten yeterince iç mimarlık firması mevcut, bizim onlardan bir farkımız olması gerektiğine daha kurulduğumuz ilk günden anlamış ve çalışmalara başlamıştık. Uzun bir sürenin ardından şimdi meyvelerini topluyoruz diyebilirim.  

Birbirinden özgün projelere imza atmışsınız. Bu projeleri oluştururken nelerden ilham alıyorsunuz? İşini sevmek gerçekten önemli bu konuda?

– Doğrudur. 2008 yılından beri sektörde aktif olarak çalışmamızdan ötürü birbirinden benzersiz pek çok projeye imza attık. Üstelik bu projeleri sadece ülke olarak da sınırlamadık; başta Türkiye olmak üzere Almanya, Fransa, Macaristan, Avusturya, İsveç gibi pek çok Avrupa Ülkesine gerek tasarım olsun gerek mobilya imalatı olsun gerek şantiye işleri olsun pek çok alanda hizmet verdik. Hali hazırda vermeye de devam ediyoruz. İlham noktasında az öncede bahsetmiştim, temeldeki amacımız para kazanmaktan ziyade insan kazanmak. Ben inanıyorum para bugün gelir yarın gider ama insan öyle değildir. Yüz yere reklam vermektense 1 kişinin işini layıkıyla yaptığımızda zaten reklam için bütçe ayırmamıza gerek kalmıyor. İşimize önem verdiğimizden ötürü, kaliteli tasarımlar, projeler ortaya çıkardığımızda müşterilerimiz bizlere referans oluyorlar. Bu bağlamda bizlerin ilham aldığı nokta müşterilerimizin hikâyeleri oluyor. Müşterimizin hikâyesine göre yapacağımız tasarımlar şekilleniyor. Müşterimizin çalışma düzeni, saatleri bile tasarımımızı oluştururken bizlere yol gösteriyor.

İşini sevmek her meslekte önemli ancak iç mimarlıkta ultra önemli bir faktör. İç mimarlıkta anlattığımız gibi her şey akşama tasarlayıp sabah getirelim diyecek kadar kolay değil ne yazık ki. Uzun tasarım süreçlerinden geçen projeler bazen çok yorucu olabiliyor. Bu işleri gerçek anlamda işine âşık olmayan kimselerin yapabileceğini düşünmüyorum açıkçası. Yapsa bile şu internette gördüğünüz kapağı açılmayan, açılırken duvara vuran, penceresi açılmayan hatta olmayan işler ortaya çıkıyor ne yazık ki. Haliyle insanlar da tüm iç mimarlar böyle diyip işin içinden çıkıyor, olan bizim gibi işini düzgün yapanlara oluyor. 

Uzun ve yorucu projeleri tasarlama ve uygulama sürecinde neler yaşanıyor? Tüm süreci siz mi yapıyorsunuz?

– Tüm sürecin tek bir kişinin elinden çıkması oldukça zor olduğundan elbette sadece benim elimden çıkmıyor. Qaraqalem İç Mimarlık Firması’nda çalışan hepsi alanlarında uzman pırıl pırıl bir ekibimiz var. Onlar işin deyimi yerindeyse mutfağındalar. Firmamız olarak pek çok alanda faaliyet gösterdiğinden ekibimizde çeşitli oluyor haliyle. Örneğin mimari konularda mimari ekibimize çok iş düşüyor. Mimari ekibimizde de Mim. Ersin Yakupoğlu, Mim. Buse Yamanlar, Mim. Mehmet Bostancı gibi bu mesleğe yıllarını vermiş, alanında başarılı isimlerle çalışıyoruz.

İç mimarlarımızın da hakkını yememek gerekiyor bu noktada. İç mimar ekibimiz gerçekten işinin hakkını verebilen, alanında deneyimli kişilerden oluşuyor. Bu noktada iç mimari ekibimizin fikirlere açık ve yenilikçi olması bizlere asıl başarıyı sağlıyor diyebilirim.

Tüm bunların yanı sıra söz konusu tasarımları gerçeğe dökmeden önce bizlere ön izleme sunan 3D Görselleştirme Ekibimiz var. Bu ekipte yani bunca zamandır tüm tasarımlarımızın sanal ortama aktarılmasını sağlayan bir kadromuz var.

Qaraqalem İç Mimarlık Firması şu anda başarılarıyla anılıyor. Bütün firmaların ulaşmak istediği bir nokta burası. Sizlerin bu noktadan sonraki hedefleri neler, geleceğe dair neler planlıyorsunuz?

– Qaraqalem İç Mimarlık Firması kurulduğu günden bu yana epey yol kat etti. Başta Ataşehir’de hizmet veren bir iç mimarlık ofisiyken şimdilerde yurt dışından bile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Gerçekten bu bizler adına gurur verici bir tablo. Pek çok iç mimarlık firmasını geride bırakarak, zirvedeki yerimize adeta taht kurmuş durumdayız. Başarımızın ardında pek çok etken olsa da, işimizi en iyi şekilde yaptığımızdan, kaliteden ve konfordan ödün vermediğimizden ötürü olduğunu söylemek isterim. 

İlerleyen zamanlardaki hedeflerimiz elbette var. İnanıyoruz ki başarılarımızın bu ivmelenmesi daha da artacak. Şimdilik hedeflerimizde ise yurt dışında da tercih edilebilen bir Türk Firması olmak. Bu hedefimizi de kısa sürede gerçekleştireceğimize inancımız tam. 

Projeleri incelemek için; https://www.qaraqalem.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.