Putin’in hamlesine dünyadan tepki yağıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıma kararı aldı.

Putin’in hamlesine dünyadan tepki yağıyor
Yayınlama: 22.02.2022
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıma kararı dünyayı alarma geçirdi. 

Karara ilk tepki Britanya’dan geldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson gelişmeyi “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlâl” olarak değerlendirdi. AB yaptırımların masada olduğunu hatırlattı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın kararını kınadığını belirterek, “Moskova’ya çatışmayı durdurma ve diplomasiyi seçme çağrısı yapıyoruz” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Usula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Ukrayna ile dayanışma halinde Avrupa Birliği ve ortaklarının birlik, sertlik ve kararlılıkla karşılık vereceğini” ifadelerine yer verdi.

Rus medyası Putin’in kararını resmen duyurmasından önce Kremlin’e dayandırdığı haberinde tanıma hamlesinin geleceğini bildirmişti.

Bu gelişme sonrası Putin’in Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a görüşüp kararını ilettiği açıklandı.

BERLİN YÖNETİMİ’NDEN KINAMA

Berlin Yönetimi telefon görüşmesi sonrası hızla tepki gösterdi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, “Scholz, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni bağımsız devletler olarak tanıma planlarını kınadı” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Joseph Borrell, Putin kararını resmen açıklamadan kritik bir mesaj vermişti. Borrell, Ukraynalı Rus yanlısı ayrılıkçıların kurduğu Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının Moskova tarafından tanınması halinde yaptırımların hazır olduğunu belirtti.

 
Birleşmiş Milletler de tarafları Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün altını oyacak “tek taraflı hamlelerden” sakınma çağrısı yapmıştı.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ İHLÂL

Putin’in dünya televizyonlarından naklen yayınlanan konuşmasının ardından ilk tepki gösteren ülkelerden biri ise Birleşik Krallık oldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson gelişmeyi “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlâl” olarak değerlendirdi. AB yaptırımların masada olduğunu hatırlattı.

“BİRLİK, SERTLİK VE KARARLILIKLA KARŞILIK VERİLECEK”

Avrupa Komisyonu Başkanı Usula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Putin’in kararını kınadı. Twitter hesaplarından açıklama yapan iki AB yetkilisi, Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının bariz ihlâlidir” ifadelerine yer verdi. Leyen ve Michel, “Ukrayna ile dayanışma halinde Avrupa Birliği ve ortaklarının birlik, sertlik ve kararlılıka karşılık vereceğini” belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.