Bugün Dünya Kadın Hakları Günü

Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde, 88 yıl önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi.

Bugün Dünya Kadın Hakları Günü
Yayınlama: 05.12.2022
A+
A-

Bugün Dünya Kadın Hakları Günü ile Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü. 5 Aralık 1934’te ‘Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasanın kabulü ile her yıl Türkiye’de de Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor.

Türkiye’de dünyanın bir çok ülkesindeki kadınlardan çok daha önce bu haklara sahip olunmasına rağmen siyaset dünyasında hala kadın sayısı çok az.

TÜİK’in Türkiye Büyük Millet Meclisi verilerine göre, 2021 yıl sonu itibariyle mecliste bulunan 582 milletvekili içerisinde kadın milletvekili sayısı 101. Meclise giren kadın milletvekili oranı, 2007 yılında yüzde 9,1 iken bu oran 2021 yılında yüzde 17,4 oldu.

Dünyadaki durum

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Dünyada ise durum şöyle: Temmuz 2022’de kadınlar parlamento koltuklarının
yalnızca yüzde 26.4’üne sahip. Tüm dünyada 23 ülkede temsil oranı yüzde 10’nun altında. Mevcut ilerleme hızında parlamentolarda eşitlik 2062’ye kadar sağlanamayacak. Türkiye’de yerel yönetimlerdeki kadın temsili oranı yüzde 10.

Türkiye’de Kadın Siyasetçilerin Durumu ve Beklentileri başlıklı 2 bin 258 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre de katılımcıların yüzde 73’ü kadın milletvekili sayısı arttığı taktirde, kadınların başka alanlarda da önemli roller üstleneceğini belirtiyor.

Yüzde 40’ı, hiçbir partinin kadın-erkek eşitliği konusundaki duruşunu başarılı bulmazken, yüzde 51’i, siyasi parti yöneticilerinin kadın adayları seçilemeyecek yerlerden listeye koydukları fikrine katılırken, yüzde 27’si bu düşünceye katılmadı. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 44’ü, kadınların siyasette daha fazla rol alması için kadın adaylara öncelik verilmesi gerektiğini görüşünde.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.