Özel bankalara tepki yağıyor!

Koronavirüs salgını nedeniyle bazı bankalar kredi ertelemesine giderken vatandaştan yüksek faiz talep ediyor..

Özel bankalara tepki yağıyor!
Yayınlama: 26.03.2020
A+
A-

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan ekonomik önlemler çerçevesinde kredi ve kredi kartı borçlarının Haziran ayına kadar ertelenmesi de bulunuyor. Ancak özel bankaların salgını fırsata çevirmek için kredi ertelemesi isteyen kişilerden mevcudun da üstünde bazen de temerrüt faizi istediği iddia edildi. İşte vatandaşların yüksek faiz isteyen bankalara karşı atabilecekleri adımlar…

Dünya genelinde 450 bini aşkın kişinin enfekte olduğu Kovid-19 ülkemizde ise yeni yayılmaya başlansa da hayatı büyük oranda durdurmuş vaziyette.

Birçok işletme kepenk indirirken, toplumun önemli bir kısmı da evlerine kapanmış durumda. 

Hal böyle olunca hem işveren hem de çalışan açısından ekonomik sıkıntılar yaşanılması kaçınılmaz hale geldi. Bu çerçevede hükümet birçok tedbir açıkladı. 

Bu tedbirler arasında kredi ve kredi kartı borçlarının 3 ay ertelenmesi de bulunuyor. 

Ancak vatandaşlardan gelen şikayetler özel bankaların Kovid-19 önlemleri çerçevesinde atılan bu adıma gerekli desteği vermediği yönünde.

Özel bankaların tanınan bu hak çerçevesinde kredi ve kredi kartı borçlarını ertelemek isteyen müşterilerinden ya yüksek faiz ya da temerrüt (gecikme) faizi talep ettiği ileri sürüldü. 

VATANDAŞ NE YAPABİLİR?

Peki özel bankaların yüksek faiz ya da temerrüt faizi uygulaması karşısında vatandaşlar ne yapabilir? 

Uzmanlar 3 ay erteleme durumunda bankaların basit faiz dışında vatandaşlardan temerrüt (gecikme) faizi isteyemeyeceğini, ayrıca faiz oranlarını da artıramayacağını, tam tersine faizlerin düşmesi halinde de bunu alınan krediye uygulaması gerektiğinin altını çiziyor. 

Eğer özel bankalardan basit faiz dışında bir talep gelmesi halinde vatandaşların haklarını arayacakları ana merci BDDK.

Vatandaşlar böyle bir taleple karşılaşması halinde 0 850 222 23 35 numaralı telefondan BDDK’yı arayarak şikayetlerini iletebilirler… 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.