Antibiyotik çok yakında tarih olabilir!

Bilim insanları insan vücuduna ciddi zarar veren antibiyotik için düğmeye bastı.

Antibiyotik çok yakında tarih olabilir!
Yayınlama: 18.04.2017
A+
A-

Antibiyotiklerin aşırı kullanımının insan sağlığını tehdit ettiği açık bir gerçek. Rockefeller Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; antibakteriyel bakterileri avlamak için virüs ve insan antikorlarını birleştiren bir molekül oluşturarak, antibiyotik direncine karşı savaşta yeni bir silah geliştirdi.
 

Birleşik Krallık hükümeti tarafından yayınlanan bir raporda, Superbug’ların her yıl 2050 yılına kadar her yıl 10 milyondan fazla kişinin ölümünden sorumlu olabileceği yer alıyordu.
 

Ancak şu ana kadar yapılan çalışmalarda; bakteriyel toksinleri emdiren, sağlıklı hücrelere tutunma becerilerini geçersiz kılan veya mevcut antibiyotiklere olan bağışıklıklarını yok eden antibiyotik olmayan bileşikler henüz bulunamamışt

Aslında bakterileri avlayan tek şey antibiyotik değildir. Bakteri fajı olarak adlandırılan virüs, bakteri yüzeyinde karbonhidratlara bağlanan lisin adı verilen enzimleri kullanarak hücre duvarını koruyor.

Böcek İnsan antikorları ise karbonhidratları belirlemek ve proteinlere bağlamak için benzer bir şekilde çalışıyor. Rockefeller ekibi, ikisi arasındaki benzerlikleri fark ederek melez moleküller yaratmaya karar verdi.

Araştırmanın baş araştırmacısı Assaf Raz, “Hem antikorların hem de lisinlerin iki ayrı bileşeni var. İkisinin de kendi hedeflerini bağlayan bir kısmı var, ancak lizinlerin ikinci bileşeni bakteri hücre duvarını keserken, antikorlar bir bağışıklık tepkisini koordine ediyor. Bu, bizim için sorumlu olan virüs parçasını birleştirip karıştırmamıza olanak tanıdı.” dedi.

Ekip, bu hibrid molekülleri “Lysibodies” olarak adlandırdığı üç farklı türde yaptı. Bunlardan ikisi aynı bakteriden, üçüncü bir bakteri ise hücre duvarlarını büyüdükçe benzer bir enzim kullanan bir bakteriden türetildi. Bu bakterilerin üçü de, Staphylococcus aureus veya Staph olarak bilinen yaygın bir bakteriden seçildi.

 

Deneyde; Lysibodies karbonhidratların üzerine başarıyla tutundu ve bağışıklık tepkisini tetikledi. Çeşitli Staph türleri ve diğer ilgili patojenler için de başarılı bir sonuca ulaşıldı.

 

Tedavi, bu Superbug’ların varlığına karşı olan insan bağışıklık tepkisini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve daha ileri araştırmalarla, bilim insanları bu tekniği diğer enfeksiyonlarla mücadele etmek için uyarlayabilirler.

Vincent A. Fischetti, “Sonuçlarımıza dayanarak, sadece lizinleri değil, herhangi bir patojen için hibrid antikorlar oluşturmak için kullanmak da mümkün olabilir” diyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.