Arsa – arazi yatırımı nasıl yapılmalı?

Pandemi ile birlikte  Arsa- Araziye talep ikiye katlandı fiyat %35-40 arttı. COVID-19 nedeniyle evlere kapanan insanların yatırım tercihlerini şehirlerden uzak doğayla iç içe kırsal yaşama kaydırdığını gözlemliyoruz. Bu durum da arsa – arazi taleplerinin ortalama yüzde 80-85 oranında artmasına neden oldu. Büyük şehirlerden kaçış eğilimi daha çok kıyı kentlerinde ve kırsal bölgelerde kendini hissettirdi. Kırsal […]

Yayınlama: 04.04.2021
A+
A-

Pandemi ile birlikte  Arsa- Araziye talep ikiye katlandı fiyat %35-40 arttı.

COVID-19 nedeniyle evlere kapanan insanların yatırım tercihlerini şehirlerden uzak doğayla iç içe kırsal yaşama kaydırdığını gözlemliyoruz.

Bu durum da arsa – arazi taleplerinin ortalama yüzde 80-85 oranında artmasına neden oldu.

Büyük şehirlerden kaçış eğilimi daha çok kıyı kentlerinde ve kırsal bölgelerde kendini hissettirdi.

Kırsal yaşamı tercih ederken Tiny House, taş ev, bungalov, ahşap ev karavan ve konteyner evlerde talep patlaması ve fiyat artışı yaşandı. İnsanların pandemi yasaklarında ve normal tatillerde kaçıp doğa ile iç içe şehirden uzak kafa dinleyecekleri bu evler adeta günümüzün modası haline geldi.

Elbette bunun bir de arsa fiyatlarına yansımada söz konusu oldu. Pandemi ile birlikte arsa değerlerinde ülke genelinde ortalama yüzde 35-40 oranında artış yaşandı.

Türkiye genelinde konut imarlı arsa fiyatlarındaki artış son 1 yılda yüzde 21, arazi fiyatları ise yüzde 25 seviyesinde artış gösterdi. Türkiye genelinde arsa metrekare satış fiyatı 548 TL’ye; tarla, bağ, bahçelerin metrekare satış fiyatı ise 45 TL’ye çıktı.

Bugünlerde siz de arsa arazi yatırımı düşünüyor olabilirsiniz. Öncelikle birkaç noktaya dikkat etmenizde fayda var…

Arsa – Arazi yatırımı nasıl yapılmalı?

-Arsanın imar durumu hakkında ilgili belediyeden bilgi alın. Alıcının arsayı kullanma amacı ile imar durumunda inşaat özellikleri farklı ise alınan arsa kullanılması düşünülen işe yaramayabilir.

-Kadastronun geçmediği bölgelerden arazi almak riskli. Arsanın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne gidilerek, tapu kütüğüne bakıp arsanın satışı ile ilgili aleyhte şerh olup olmadığı kontrol edilmeli.

-Tapu senedinde ada, pafta, parseli belirtilen arsanın alıcıya tekabül edip etmediği kontrol edilmeli. Bunun için de Kadastro Müdürlüğü’nden tapu senedinde belirtilen arsanın sınır tespiti istenebilir.

-Kırsal alanda imar izninin genellikle yüzde 5 olduğunu asla unutmayın. Bu nedenle, kırsal alanda 5 dönümden az arazi satın almayın.

-Alacağınız arazinin hisseli mi, yoksa tek kişiye mi ait olduğunu öğrenin. İleride hisse sahiplerini bir araya toplamakta ya da ikna etmekte güçlük çekilebilir.

-Orman köylerinden arazi alırken dikkatli olun. Örneğin, size gösterilen 20 dönümlük arazinin sadece 6-7 dönümü tapulu olabilir.

-SİT alanı, baraj-göl koruma alanı ya da barajlara su akıtan dere kenarlarından arazi almayın. Arazi alındıktan sonra imkanlar elveriyorsa etrafını telle çevirin ya da çit olacak şekilde ağaçlandırın. Tapuyu almadan asla para ödemeyin.

Hangi bölgeler tercih edilmeli?
Bakir yerlere yatırım yapın. Özellikle büyük şehirlerde nüfus ve göçle birlikte yapılaşma sürekli şehrin dışına doğru yayılıyor. Bu nedenle arsa yatırımları için gelişmemiş bölgeleri tercih etmelisiniz.

Yusuf Koç
Arsabuluyoruz.com
bilgi@arsabuluyoruz.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.