Sigara bağımlılığına aile ortamının etkisi

Sigara içmenin altında yatan sebep kişinin bilinç altından sigara içme dürtüsünü yaratan farklı algılardır. Bu algılar sayesinde kişi kendinde sigara içmeyi normalleştirir. Herkesin bilinçaltında yatan farklı davranış şekillerinden dolayı  bu normalleştirme şeklide kişiye göre değişir. ​Eğer siz sigara içilen bir aile içerisinde yetişmiş bir çocuksanız  ebeveynlerinizi sigara ile sürekli iç içe görürsünüz. Ebeveyninizin  vazgeçilmez bir  […]

Yayınlama: 24.04.2022
A+
A-

Sigara içmenin altında yatan sebep kişinin bilinç altından sigara içme dürtüsünü yaratan farklı algılardır. Bu algılar sayesinde kişi kendinde sigara içmeyi normalleştirir.

Herkesin bilinçaltında yatan farklı davranış şekillerinden dolayı  bu normalleştirme şeklide kişiye göre değişir.

​Eğer siz sigara içilen bir aile içerisinde yetişmiş bir çocuksanız  ebeveynlerinizi sigara ile sürekli iç içe görürsünüz. Ebeveyninizin  vazgeçilmez bir  davranışıdır sigara içmek. Her duygu durumunda sigara içiyor olmaları size sigarayı her derde deva gibi gösterir.

Kişilerin erişkin dönemdeki davranışları  bilinçaltında gördükleri  ve öğrendikleri ile komuta edilir. İnsanların bilinçaltı 6 yaşında kapanır ve  bir bilgisayarın hard diski gibi gördüğü her şeyi kaydeder.

Bilinç düzeyiniz ise mantıklı davranışların şekillendiği yerdir. Bilinçli davranışlar  her ne kadar doğru yolu göstermeye çalışsa da bilinçaltınız zamanında öğrendikleri ile sizi yönlendirir.

Sigara sağlığa zararlıdır, hasta eder, öldürür dediğiniz noktada bilinçaltınız size “Ama annen- baban içiyordu  onlar senin rol modelin zararlı olsa içmezlerdi, mutluyken, ağlarken, yemek yerken sohbet ederken içiyorlardı. Demek ki sigara içmek o kadar zararlı değil” sinyalini verecektir ve siz bu sinyalle içme eylemini normalleştirdiğiniz için belki de neden içiyorum kısmını sorgulamayacaksınız. Bu sigara içicilere iyi bir bilinçaltı temizliği yapmak gerekir.

Çocuklarının yanında sigara içmediğini böylece sigara dumanına maruz kalmadıkları için tehlike olmadığını  söyleyen ebeveynler aslında en büyük tehlikeyi onlara sunuyorlar. Ergenliğe geçerken kolayca bağımlı hale gelmelerine  zemin hazırlıyorlar.

Şimdi bilinçaltı sigara ile tanışmamış  sigara içiciden bahsedeyim. Yani aile içerisinde sigara içerek teselli bulan  ya da mutlu anını sigara ile taçlandıran hiç kimse yoktur.

Tertemiz bir bilinçaltı, bilinç düzeyi ona sigara zararlıdır dediği noktada tersini iddia eden hiçbir karşıt düşünce yoktur kafasında .Bu grupta işleyen mekanizma sigaranın bağımlılık yapma mekanizmasıdır, kişi bilmeden içine düştüğü bir tuzağın kurbanı olur. Sigaranın  nasıl bağımlılık yaptığı ve zararları anlatılırsa kolayca sigaradan vazgeçebilir.

Sevgili okuyucularım sigara bırakma konusunda “Ben sigara içmiyorum, bu yüzden de sizin sigara ile ilgili  yazılarınızı ve sosyal medya paylaşımlarınızı takip etmiyorum” diyenler için anlamlı olacağını düşündüğüm bu yazımda son cümle olarak şunu eklemek isterim.

BENİM SİGARA BIRAKTIRMA KONUSUNDAKİ HEDEF KİTLEM BU TOPLUM İÇİNDE YAŞAYAN HERKESTİR.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.