Tramvay ev fiyatlarını uçurdu

Eminönü-Alibeyköy arasında uzanan ve Haliç sahilinden geçecek tramvay projesi, ilçedeki emlak fiyatlarını 3’e katladı

Tramvay ev fiyatlarını uçurdu
Yayınlama: 05.10.2017
A+
A-

Eminönü-Alibeyköy arasında uzanan ve Haliç sahilinden geçecek tramvay projesi, ilçedeki emlak fiyatlarını 3’e katladı. Daire fiyatları 200 bin liradan 600 bin liraya çıktı.

 

İstanbul’da Eminönü’nden Alibeyköy Otogarı’na kadar uzanan tramvay hattı inşaatının başlaması bölgedeki gayrimenkul fiyatlarında ani değişimlere neden oldu. Proje kapsamında özellikle 3 ay önce Eyüp’te Haliç sahiline şantiye alanlarının kurulması ve dolgu alanlar için kazıkların çakılması bölgedeki emlak fiyatlarının 2-3 kat artmasına yol açtı. Eyüp ilçesinde faaliyetlerde bulunan emlakçılar özellikle geçen seneye kadar 200 bin liraya sattıkları daireler için mülk sahiplerinin 600 bin lira istediğini, fiyatların üçe katlandığını ve şişen fiyatlar yüzünden satışların durduğunu ifade etti.

 

BİR SENEDE 3’E KATLANDI

Ani fiyat artışlarının bölgedeki canlılığı bitirdiğini ifade eden Setyap Gayrimenku’un sahibi Canip Yavuz, bölgede gerçek bir değerlenmenin olmadığını mülk sahiplerinin ulaşım projelerinin başlaması ile fiyatları katladığını ifade etti. İlçede son 5 yılda kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun olması nedeniyle büyük bir hareketliliğin oluştuğunu dile getiren Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: Eminönü-Alibeyköy tramvay projesi sadece Eyüp için değil Gaziosmanpaşa ve Kağıthane için de önemli bir proje. Burası yatırım yapmak isteyenler için iyi bir lokasyondu. Haliyle çevredeki mülk sahipleri tıpkı büyük projelerin getirdiği değerlenme gibi bir artış bekliyor. Sadece satılık evlerde değil kiralık evlerde de büyük bir fiyat artışı söz konusu. Bu kadar ani fiyat değişimi bölgedeki hareketliliği bitirdi. Fiyatların normal seyrine dönmesi gerekiyor. Mülk sahiplerinin beklentileri yanlış.”

 

Bölgede faaliyet gösteren Ata Emlak firmasının sahibi Uğur Yılmaz da metro ve tramvay gibi toplu taşıma projelerinin yapıldığı her bölgede fiyat artışlarına neden olduğunu Haliç bölgesinde de bu durumun aynen yaşandığı söyledi. Haliç çevresinde yapılan yeni AVM’lerin ve iş merkezlerinin beyaz yakalıları bölgeye çektiğini belirten Yılmaz, “Son dönemde bölgede ulaşım avantajı yüzünden ev satışları arttı ancak burada önemli olan konu fiyatlardaki aşırı artış. Sahil bölgesinde metrekare fiyatları 5 bin liradan aniden 10 bin liraları aştı. 200 bine satılan daireler 600 bine satılıyor. 1 sene önce 300 bine satılan daire 1 milyona satışa çıkarılıyor. Bu gerçek bir artış değil. Son dönemde yatırım için bölgeye devletin üst kademelerinden dahi ilgi var ama bu tüm yapılar için geçerli değil. Burada duraklara yakın, manzaralı ve otoparklı konutlar kendilerine yapılan yatırımın karşılığını veriyor. Diğer yapılardaki fiyat artışı karşılığını bulamayabilir” şeklinde konuştu.
 
TALEP DÜŞTÜ

Haliç’e kazıkların çakılması ile bölgede verilen emlak ilanlarına tramvay projesinin hemen girdiğini ifade eden Emlak Danışmanı Muzaffer Koç, projenin fiziksel olarak ortaya çıkması ile bölgedeki insanların yatırımlarından daha fazla kazanç sağlamayı düşündüklerini söyledi. Bu şekilde fiyat artışının sürdürülebilir olmadığını dile getiren Koç, son dönemde kentsel dönüşümle birlikte bölgede çok sayıda bina yapıldığını ve bu fiyatlarla talebin giderek düştüğünü ifade etti.

PROJE 492 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK 

492 milyon liraya mal olacak tramvay projesinin 2019’da faaliyete girmesi planlanıyor. Projede 14 yolcu istasyonu bulunacak. Proje tamamlandığında; hat boyunca tahmini ulaşım süresinin 30 dakika, yolcu kapasitesini 25 bin yolcu/saat (tek yön) olması bekleniyor. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.