Kar yaklaşıyor! İstanbul teyakkuzda

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alacak kar yağışı için açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Meteoroloji uyarıları yayımladı.

Kar yaklaşıyor! İstanbul teyakkuzda
Yayınlama: 04.02.2023
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Eskişehir, Bolu, Ordu, Tokat ve Giresun çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak; iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, Güney Ege, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu’nun batısı ile Denizli çevreleri, Antalya’nın doğusu, Isparta’nın güney kesimleri, Şırnak ve Hakkâri çevrelerinde kuvvetli yağış ve yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don ile birlikte yer yer pus ve sis görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların: Güney Ege, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu’nun batısı ile Denizli çevreleri, Antalya’nın doğusu, Isparta’nın güney kesimleri, Şırnak ve Hakkâri çevrelerinde kuvvetli yağış ve yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar ile kar yağışı olan yerlerde yer yer tipi şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Yağışların, öğle saatlerinde bölgenin batısında, gece saatlerinde doğusunda etkisini kaybetmesi bekleniyor.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Yapılan son değerlendirmelere göre; 05.02.2023 Pazar günü rüzgarın sabah saatlerinden sonra Marmara’nın batısında (Trakya, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bursa’nın kuzey ve batısı, Yalova’nın batısı) zamanla Ege’nin batısında (İzmir, Manisa, Aydın’ın batısı) kuzey yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına (60-80 km/sa), İstanbul Avrupa Yakasında yer yer tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Fırtınayla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, kar yağışı olan bölgelerde tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

İZMİR İÇİN KUVVETLİ KAR VE DON UYARISI

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü, İzmir’in iç ve yüksek kesimlerinde, yarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli kar yağışıyla beraber buzlanma, don ve kuvvetli rüzgar beklendiğini belirterek, vatandaşlardan dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden İzmir’in iç ve yüksek kesimlerinde kuvvetli kar yağışı beklendiği duyuruldu. Açıklamada” Yapılan son değerlendirmelere göre; 05 Şubat Pazar günü sabah saatlerinden itibaren İzmir’in iç ve yüksek kesimlerinde (300 metre ve yukarısı) kuvvetli kar yağışı (5-20 cm) beklendiğinden ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

HAVA SICAKLIĞI: Kıyı kesimlerde mevsim normalleri civarında, iç kesimlerde normallerinin 2-4 derece altında seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle güney ve güneybatı, yurdun güney ve batı kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de kuvvetli ve fırtına (60-100 km / saat) eseceği tahmin ediliyor.

MARMARA

Çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, genellikle yağmur, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın batısında kuvvetli ve fırtına(60-80 km/saat), İstanbul’un Avrupa yakasında yer yer tam fırtına( 80- 100 km / saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

EGE

Çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kıyılarda yağmur ve sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yükseklerinde yağun kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın batısında kuvvetli ve fırtına(60-80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ

Çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kıyı kesimlerde sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve yükseklerde kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, Antalya’nın doğu kesimleri, Isparta’nın güneyi ve Doğu Akdeniz’de kuvvetli, iç kesimlerinde yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Çok bulutlu, güney ve doğusu ile Eskişehir çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ

Bölge genelinin çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Bolu çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Çok bulutlu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Ordu, Giresun ve Tokat çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Şırnak ve Hakkâri çevrelerinde yoğun kar şeklinde görülmesi bekleniyor. Bölgenin güneydoğusunda, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Çok bulutlu, bölge genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların batısında kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.

VALİ YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da yaptığı açıklamada, “Meteorolojik verilere göre; Pazar günü İstanbul’da kuvvetli rüzgar ve fırtınanın (60-80 km/s), Avrupa Yakası’nda yer yer tam fırtına (80-100 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. Lütfen ulaşımda aksama, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olalım.” dedi.

MOTOKURYELERE UYARI

Yerlikaya bir diğer paylaşımında “Yarın için önemli bir uyarım da özellikle #motosiklet sürücülerimiz ve motokuryelerimize! Kuvvetli fırtına nedeniyle köprü geçişlerindeki olumsuzluklara karşı lütfen dikkatli olalım. Can güvenliğimiz taşıdığınız ürünlerden de, zamanla yarıştan da çok daha kıymetli.” ifadelerini kullandı.

KIŞ LASTİĞİ HATIRLATMASI

Vali Yerlikaya, “Trafik Polislerimiz şehrimizin çeşitli noktalarında gün boyu kış lastiği denetimlerine devam ettiler. Can güvenliği en önemli önceliğimiz. Kar ve buzlanmalara karşı KIŞ LASTİĞİ takmadan trafiğe çıkmayalım.” uyarısı yaptı.

THY’DEN SEFER İPTALLERİ

Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı’ndan 5 ve 6 Şubat tarihlerinde toplam 238 seferini iptal etti.

“Kış lastiği yoksa araçlarda dışarı çıkmayalım”

CNN Türk’e katılan Şen son durumu canlı yayında değerlendirdi. Şen’in açıklamaları şöyle; İstanbul’da hava tahmini yapmak çok zor bir iştir. Ama kar bu gece yüksek yerlere karla karışık yağmur yapar. Pazar günü öğleden sonra yükseklerden sonra aşağılara doğru iner. Pazartesi ve salı daha yoğun kar yağışı yapar.

İstanbul gibi bir yere kar yağacak. Pazartesi günü 15 günlük aradan sonra okullar açılıyor. Bana göre pazartesi ve salı günü okulların 2 gün tatil edilmesi lazım. Sıcaklık bariz şekilde düşüyor. Bu düşüş önemlidir. Yere yağan karın birikmesi demektir. Riski yönetmemiz lazım. Kış lastiği yoksa araçlarda dışarı çıkmayalım. Yollara solüsyon dökelim. Okulları tatil edelim. O kadar servis aracının yollara çıkması zor olacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.