İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak

İngiltere’de Başbakanlık görevinden istifa eden Liz Truss’ın yerine gelen isim eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oldu.

İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak
Yayınlama: 24.10.2022
A+
A-

İngiltere’de 44 günün ardından Başbakanlık görevinden istifa eden Liz Truss’ın yerine gelen isim eski Maliye Bakanı Rishi Sunak oldu. İngiltere’nin beyaz olmayan ve Hint kökenli ilk başbakanı olan olan Sunak, 730 milyon sterlinlik servetiyle Kraliyet Ailesi’nden iki kat daha zengin.

İngiliz basını, Başbakanlık yarışından çekilen Boris Johnson’un kararını açıklamasının ardından Rishi Sunak’ın koltuğa oldukça yakın olduğunu yazmıştı. Parlamentoda Johnson’ı destekleyenlerin büyük kısmının eski Maliye Bakanı lehine oy kullandığı belirtildi. Diğer aday Penny Mordaunt ‘un çekilmesi ile Sunak resmen Başbakan oldu.

İKİ AYDA ÜÇÜNCÜ BAŞBAKAN

Sunak bugün yapılan açıklamanın ardından İngiltere’de iki aydan kısa bir süre içinde göreve gelen üçüncü başbakan oldu.

Oxford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi’nde eğitim alan ve Goldman Sachs’ta analist olarak çalışan Sunak, Hint milyarder N. R. Narayana Murthy’nin kızı Akshata Murthy ile evli.

‘BAŞBAKAN OLMAK İÇİN FAZLA ZENGİN’

İngiliz basınında son günlerde, 730 milyon sterlinlik servetiyle ülkenin en zengin isimleri arasında yer alan Rishi Sunak’ın “başbakan olmak için fazla zengin” olduğu yönündeki yorumlar gündemde sıkça yer aldı. Rishi Sunak’ın lüks hayat tarzı özellikle halkın kriz yaşadığı bir dönemde tepkilerin hedefi oldu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, daha önce Rishi Sunak’ın “halkın sorunlarını ve geçim derdini anlayamayacak kadar zengin” olduğu yorumunda bulunmuştu. İşçi Partili milletvekili, servet içinde yaşayan Sunak için “Başka bir gezegende yaşıyor” demişti.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, Johnson’ın yerini almak için verdiği mücadelede, rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’a karşı seçim yarışını kazanarak, 5 Eylül’de ülkenin yeni başbakanı olmuştu. Ülkede art arda siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşanması üzerine 44 gün görevde kalan Truss 20 Ekim’de istifa ettiğini açıklamıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.