Çay keyfine hile karışmış!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın duyurduğu gıda hileleri listesi, ‘çay keyfi’ni kaçırdı.

Çay keyfine hile karışmış!
Yayınlama: 10.03.2022
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması için gerçekleştirdiği denetimleri artırdı. Bugüne kadar belirli periyotlarla 26 kez denetim ve analiz yapan bakanlık, 27. denetim sonuçlarını da kamuoyuna açıkladı.

Alınan numunelerde yapılan incelemeler sonrası, 371 firmanın ürettiği 559 parti üründe usulsüzlük yaptığını belirledi. Gıdaları, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozan ya da değiştiren 371 firma kamuoyuna ifşa edilirken, 2012 yılından bu yana 1887 firmaya ait 4.164 parti üründe tağşiş saptandığı duyuruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde 16 markanın çayında gıda boyasının tespit edilmesi dikkat çekti. Trabzon, Rize, Samsun, Ağrı, Adana ve İstanbul’daki üretici firmaların bazıları, kamuoyunun yakından tanıdığı markalar. Bakanlığı bir önceki listesinde de Rize’de üretilen 10 farklı siyah çay örneğinde “gıda boyası” tespit edilmişti.

RENGİNİ BÖYLE VERİYORLAR

İddiaya göre, boyalı çay şöyle yapılıyor; “Çayın odunu ve çöpü makineden geçirilip kırılıyor. Buradan elde edilen toz, gıda boyasıyla boyanarak siyah çay diyepiyasaya satılıyor. Bu ürün doğal çaya oranla daha hızlı renk veriyor. Bunedenle de normalde 1 kilodan 400 bardak çay çıkacakken, bu sayı 700’e çıkıyor.”

Öte yandan çay sektörü de boyalı tartışıyor. Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada boyanın ucuz ekstrakt kullanımından kaynaklandığını söylemişti. Çayın kalitesiz kısmının suyunun alındığını ve bu suyun ekstrakta dönüştürülerek sallama diye tabir edilen poşet çayda kullanıldığını anlatan Kar, “Eskrakt ile çay hemen renk veriyor. Aynı şekilde soğuk çayda da ekstrakt kullanılıyor. Ekstrakt kilo fiyatı 25 dolardan başlayıp 150 dolara kadar çıkıyor” demişti.

Piyasada “Çay Özü” olarak bilinen ekstrakt, sıvı ve toz olarak üretilebiliyor. Normalde çayın bizzat kendisinden herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmesi gerekiyor. Yoğun dem verme özelliği nedeniyle poşet çaylarda kullanım oranı yüksek. Bu ekstrakt nedeniyle poşet çaylar suyla buluşur buluşmaz renk veriyor. Doğal ekstrakt düşük kalitedeki çaylarla üretiliyor ve siyah çaya yüksek basınç altında enjekte ediliyor. Poşet çayların yanı sıra soğuk çaylar da bu ekstraktlarla üretiliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.