‘Maske kalkacak mı?’ sorusuna yanıt

Covid-19 pandemisi nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar artık maskelerden kurtulmayı bekliyor.

‘Maske kalkacak mı?’ sorusuna yanıt
Yayınlama: 25.02.2022
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını herkesin korkulu rüyası haline geldi. Yaz aylarının da yaklaşmasıyla, maskeler çıkacak mı? sorusu vatandaşın gündeminde. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, konuyla ilgili yaptığı açıklamayla içimize su serpti.  Savaşçı, Eğer hastalık belirtisi yoksa kronik hastalığı bulunmuyorsa ve 65 yaş üstü değilse maske takma ihtiyacı ortadan kalkabilir” dedi.

Covid-19 pandemisi nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar artık maskelerden kurtulmak istiyor. Umut veren açıklamayı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı yaptı. İşte detaylar… 

Sabah’ın haberine göre; Türkiye, Covid-19 ile mücadelede ‘Uzakdoğu modelini’ gündemine aldı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Maske yasağının Mart ayı itibariyle esnetileceğini belirtti.

Dr. Savaşçı, “Salgın öncesinde Japonya ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yalnızca hasta olanlar maske takarlardı. Türkiye’de de buna benzer olarak Mart ayından itibaren hasta olanların maske takacağı bir süreç başlayabilir. Eğer hastalık belirtisi yoksa kronik hastalığı bulunmuyorsa ve 65 yaş üstü değilse maske takma ihtiyacı ortadan kalkabilir” dedi.

‘İNFLUENZADAN DAHA HAFİF GEÇİYOR’

Savaşçı, “İngiltere ve ABD örnekleri önümüzde duruyor. Söz konusu ülkelerde birçok Covid tedbiri esnetildi. Türkiye’de de Omicron’un etkilerini yakından gördük. Aşısızlar yine bu süreçte en büyük sıkıntıyı çekiyor.  Yoğun bakımdaki hastaları aşısızlar ve kronik hastalığı olanlar oluşturuyor. Gelecek ay günlük vaka sayıları 30 binlere inmeye başlayacak. Şu anda sağlık sistemimizi zorlayan hasta yoğunluğu yok ve Omicron varyantı aşılılar için influenzadan daha hafif geçiyor. Omicron varyantının hızlı bulaşmasıyla toplumsal bağışıklığa ulaştık diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Açık alanlarda maske takılmasının da esnetileceğini belirten Savaşçı, “Çok kalabalık mekânlarda ve toplu taşımada maske kullanımına devam edebiliriz’ diyerek, Okullarda hastalık belirtileri olan öğrenciler gelmezse eğitim de sekteye uğramadan devam eder. Sınıfların kapatılmasına da gerek kalmayabilir. Salgın öncesinde Japonya ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yalnızca hasta olanlar maske takarlardı’ ifadelerini kullandı.

 Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı son olarak, ‘Türkiye’de de buna benzer olarak Mart ayından itibaren hasta olanların maske takacağı bir süreç başlayabilir’ dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.