Ücretsiz istanbul kart kimlere verilir?

Toplu ulaşımda uygulanan ücretsiz tarifeyi kullanmaya hak kazanmış kişilere verilen kişisel karttır.

Ücretsiz istanbul kart kimlere verilir?
Yayınlama: 03.01.2023
A+
A-

İstanbul’da toplu ulaşımda kullanılan ve adı istanbulkart olan elektronik kart/akbil hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… İETT ücretsiz kart/akbil kimlere verilir? İşte cevabı…

İETT ÜCRETSİZ KART KİMLERE VERİLİR?

Turkuaz Basın Kartı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca verilmiş Turkuaz Basın Kartı ve Sürekli Basın Kartı sahiplerinin toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– 65 Yaş Kartı

Gün, ay ve yıl olarak 65 yaşını doldurmuş vatandaşların toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Belediye Zabıta Kartı

İBB ve İBB’ye bağlı İlçe Belediyelerinde fiilen görev yapmakta olan

ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi memur personelinin toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Engelli Kartı

% 40 ve üstünde bir oranda Engelli Sağlık Kurulu Raporu olan vatandaşların toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Gazi Kartı

1005 sayılı Kanun, 3713 sayılı Kanun ve 2330 sayılı Kanun kapsamında kendilerine aylık bağlanan; İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatına fiili olarak katılan Gaziler ve Harp Malulleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Mensupları, Mahalle ve Kır Bekçileri, Orman Memurları, Gümrük Muhafaza Memurları ve Sağlık Personelinden terörle mücadele esnasında yaralanan veya sakatlanan Vazife Malullerinin toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Gazi Ailesi Kartı

1005 sayılı Kanun, 3713 sayılı Kanun ve 2330 sayılı Kanun kapsamında kendilerine aylık bağlanan; İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatına fiili olarak katılan Gaziler ve Harp Malulleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Mensupları, Mahalle ve Kır Bekçileri, Orman Memurları, Gümrük Muhafaza Memurları ve Sağlık Personelinden terörle mücadele esnasında yaralanan veya sakatlanan Vazife Malullerini ve bu Gazi ve Malullerin Eşleri ile kendilerinin vefatları halinde aylık bağlanan Dul Eşlerinin toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Emniyet Hizmetleri Sınıfı (EHS) Kartı

İstanbul il sınırları içerisinde; Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Merkez Komutanlığı bünyesinde Emniyet Hizmetleri Sınıfı kadrosunda ve fiilen görev yapmakta olan Subay, Astsubay, Uzman Çavuşlar ve Bekçi, Polis, Komiser Muavini, Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri, Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürü sıfatını kazanmış emniyet mensupları ve Emniyet Müfettişi Memurlarının toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı

1005 sayılı Kanun, 3713 sayılı Kanun ve 2330 sayılı Kanun kapsamında kendilerine aylık bağlanan Şehitlerin Eşlerini, Anneleri ve Babaları ile Şehit olan anne ve babalarından yetim aylığı aldıkları müddetçe, Sosyal Güvenlik

Kurumundan yetim aylığı dışında aylık veya gelir almayan ve bu Kuruma tâbi olarak çalışmayan Yetim Çocuklarının toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– TÜİK Kartı

5429 sayılı Kanununun 49.Maddesi uyarınca, İBB hizmet alanı içerisinde sayım, araştırma, inceleme, denetleme ve veri kalite kontrolü için geçici görevle sahada görevlendirilen Türkiye İstatistik Kurumu personelinin toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– Milli Sporcu Kartı

5774 sayılı Kanunlara göre T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından adlarına düzenlenmiş ve üzerinde “SERBEST” ibaresi yazan, sadece devlet sporcusu ünvanına sahip kişilerin toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

– PTT Kartı

406 sayılı Kanunu ile 5584 sayılı Kanununa göre T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi üniformalı postacı ve dağıtıcıların toplu taşıma araçlarında kullanabileceği ücretsiz istanbulkart’tır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.