EYT’lilerin beklediği haber Kabine’den çıkmadı

Milyonlarca EYT’li düzenlemenin ne zaman yasalacağını merak ederken, konu hakkında Erdoğan’dan net bir tarih gelmedi.

EYT’lilerin beklediği haber Kabine’den çıkmadı
Yayınlama: 10.01.2023
A+
A-

2023 yılının ilk Kabine Toplantısı bugün Beştepe’de yapıldı. Toplantının gündeminde EYT, sözleşmelilere kadro düzenlemesi gibi konular yer aldı. 2 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan kararları açıklamak için kameralar karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

 

“EYT ile ilgili çalışmayı yakında Meclis’imizin takdirine sunuyoruz. Gençlerimizin istihdamına katkı sağlamak amacıyla 6 bakanlığımızın ortak çalışmayla başlattığımız 1 milyon Yazılımcı Projemizin ilk etabını tamamladık. Devam eden ilgi sebebiyle programları daha da güçlendirmek kararı aldık. Yeni yılın ilk iş gününde ihracat rakamlarını açıkladık. 254.2 milyar dolarlık başarı için tüm sanayicilerimizi, üreticilerimizi, ihracatçılarımızı tekrar tebrik ediyorum. Son 20 yılda 7 kat artırdığımız geldiğimiz seviyeyi yeterli bulmuyoruz.

“MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI İÇİMİZE SİNMEDİĞİ İÇİN ARTIRDIK”

Salı günü yeni yılın memur ve emekli maaş artışının ilk etabını açıkladık. Yüzde 25 olarak açıkladığımız artış içimize sinmediği ilgili bakanlarımıza bu oranın artırma yönünde çalışmaları talimatını verdik. Cuma günü Ziraat Bankamızın tarım kesimine yönelik çalışmalarını değerlendirdiğimiz programda çiftçilerimizle buluştuk. Cumartesi günü Antalya’da bir dizi programa katılarak, hem Antalyalı kardeşlerimizle hasret giderdik, hem de kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi tekrar ilettik. Kumluca’da selden zarar gören vatandaşlarımızın verdiğimiz desteklerle hızla tekrar toparlandıklarını görmekten memnun olduk. Hamdolsun anahtar teslim töreninde devletimizin gücüne ve kabiliyetine vatandaşlarımızla bir kez daha şahitlik ettik.

MUHALEFETİ AÇILIŞA DAVET ETTİ

Bu sabah Sakarya Arifiye’den yola çıktık. Arifiye’de yeni nesil Fırtına obüslerinin TSK’ya teslim törenine katıldık. Bu Fırtına obüsleri düşmana korku, dosta güven. Bu vesileyle Altay tankını, zırhlı personel taşıyıcılarını inceleme imkanı bulduk. Bir dönem satıldı kapatıldı diye diline doladığı yerdir Arifiye. Cuma günü İstanbul’da meşhur Rami Kışlamızı İstanbul’un millet kütüphanesi olacak. Muhalefeti de davet ediyoruz. İstanbul’un en büyük, Avrupalı sayılı kütüphanelerden birinin açılışını yapıyoruz. Mimarisiyle orada tarih yeniden inşallah ayağa kalkıyor. O kışlanın içinde esnaflık yaptım. Gıda sektöründe çalıştığım zaman Rami Kışlası aynı zamanda gıda sektöründe Unkapanı’ndan oraya taşındığımız bir yerdi. Oradan da onları farklı bir yere taşıyana kadar akla karayı seçtik. Ama sonunda bu oldu.

2023’TE KÖPRÜ VE OTOYOLLARA ZAM YOK

Cumartesi günü de Muğlalı kardeşlerimizle hasret gidereceğiz. Bu vesileyle bir de müjde vermek istiyorum. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir. Kamu özel ortaklığıyla hayata geçen projelerimiz plan ve yatırım aşamasındayken birileri tarafından yalan, iftira, çamur atılarak engellenmeye çalışıldı. Halbuki bu model sayesinde kamu bütçesine yük getirmeden pek çok projeyi hayata geçirme imkanı bulduk. Hesapladığımızda milli gelirimize yaklaşık Osmangazi Köprüsü’nün 10 milyar dolar, İstanbul-İzmir Otoyolu 29 milyar dolar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli 7 milyar dolar, İstanbul Havalimanı’nın 80 milyar dolar katkısı olmuştur. Diğer projelerimizin her biri de bölgelerine ve ülkemize ciddi tasarruf sağlamaya, ekonomik değer üretmeye, insanımızın hayatını kolaylaştırmaya devam etmektedir. 200 milyar doları bulan yatırımla ülkemizin ulaştırma altyapısı sorununu çözdük. Kamu özel ortaklığı yatırımlarında çok daha büyük kazançları ülkemizin hanesine yazacağız.

“EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNİ MECLİS’E SUNDUK”

Bakanlıklarımızın 2022 yılı faaliyetleri ve 2023 planlarımızı size takdim etmiştim. Geçtiğimiz yıl işçi ve işveren temsilcilerin katılımıyla yürütülen asgari ücrette bu yıl 8 bin 507 lira olarak uygulayacağımız asgari ücret hem çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyecek hem de istihdamı koruma noktasında kararlıyız. Asgari ücret desteğini 400 liraya yükselterek önemli bir adım daha attık. Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin uzun süredir beklediği Ek Gösterge düzenlemesini Meclis’e sunduk. Madencilik sektöründe bir program kapsamında 10 bin madencinin sağlık gözetimini yaptık. İş arayan vatandaşlarımızı işverenle buluşturan İŞKUR’umuzla 1.4 milyon vatandaşımızın istihdamına aracılık ettik.

“İLAÇ RAPORLARININ SÜRESİNİ UZATTIK”

İşsizlik sigortasından 760 bin vatandaşımızı destekledik. Toplum yararına çalışma programlarıyla 111 bine yakın vatandaşımızın kamu hizmetlerinde değerlendirilmesini sağladık. Sosyal güvenlik şemsiyemizi daha da genişletecek projelerimizi hayata geçirdik. Kronik hastalık, ilaç raporlarının süresini en son 30 Haziran 2023’e kadar uzatarak, vatandaşlarımıza ve yakınlarına kolaylık sağladık. Bu yıl çalışmada, ülkemizin değişen ihtiyaçlarına, küresel değişimlere uygun şekilde yeni istihdam projemizi hazırlıyoruz. Gençlerimiz başta olmak üzere iş gücümüzün niteliklerini piyasanın ihtiyaçlarıyla bütünleştiren projelerimizi yaygınlaştırıyoruz. Aktif işgücü piyasası programlarını genişleterek mesleki ve işbaşı eğitimini güçlendiriyoruz. Elektronik devlet üzerinden yapılan işlemleri sadeleştirip artırıyoruz.

“2022’DE 578 MİLYAR LİRA SOSYAL YARDIM YAPTIK”

Engellilerden yaşlılara, çocuklardan kadınlara her kesimi destekleyerek hiç bir bireyin kendini kimsesiz hissetmemesi için çalıştık. Biz devletin kimsesizlerin kimsesi olduğu gerçeği sosyal hizmet yelpazemizi genişleterek göstermenin gayreti içinde olduk. 2022 yılında yaptığımız sosyal yardım harcamalarının toplam tutarı 578 milyar lirayı buldu. Elektrik yardımının kapsamını genişleterek 2,8 milyon haneye elektrik yardımını başlattık, yakacak yardımını da ilave ettik. 1,6 milyon haneye ulaşarak vatandaşlarımızın dertleri, sıkıntılarını verilen hizmetlerin etkisini yerinde gördük. Yeniden yapılandırdığımız sosyal hizmet merkezlerimizin sayısını 397’ye çıkardık. 3.3 milyon kişiye iletişimden hukuka, medyadan sağlığa kadar eğitim verdik. Aile danışmanlığı hizmetlerimizin kapsamında 95 bin başvuru sahibine destek sağladık.

“279 MİLYAR LİRALIK VERGİDEN VAZGEÇTİK”

Vatandaşlarımızı enflasyondan korumak için vergi indirimlerine, sübvansiyonlara, ilave desteklere rağmen bütçe açığının milli gelire oranını öngördüğümüz seviyenin altında tutabiliyoruz. Yıl içinde ücretliler için yaptığımız iyileştirmelerin bir kısmını vergi indirimi ve destek ödemeleriyle Hazine karşıladı. 279 milyar lira vazgeçtiğimiz vergi tutarıdır. İcra sorunlarını çözüme kavuşturmak için 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar borcunu Hazine olarak üstlendik. Hem kayıt dışı ekonomiyle hem fahiş fiyat artışlarıyla mücadele için 1 milyonun üzerinde denetleme yaptık. Tarım kesimini güçlendirmek için ilave destekler aktardık. İç borçlanma maliyetini, faizlerde indirimler sayesinde yüzde 10.7 seviyesine düşürdük, vade ortalamasını 70 aya çıkardık.

“BES’TE DEVLET KATKISINI YÜZDE 30’A YÜKSELTTİK”

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısını yüzde 30’a yükselttik. KOBİ’lere verdiğimiz desteğin en somut örneği kullanılan kredilerin hacminin 4 katına çıkmasıdır. Hazine destekli kefalet sistemiyle ilave kredi imkanını oluşturduk. Kurumlar vergisi oranını yüzde 1’e indirerek ihracata ve üretime destek sağladık. Bu yıl ekonomide yıllık ortalama 1 milyon istihdam artışıyla yolumuza devam edeceğiz. Küresel ticaretten aldığımız payı daha da artırarak, ihracatımızı katlayarak yükselteceğiz. Cari fazla hedefimize ulaşmak için enerji başta olmak üzere her alandaki hedeflerimizi kullanacağız. TOGG’u desteklemek için gerekirse kamu alım garantisi vereceğiz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.