Google’a 9,5 milyon dolarlık ceza!

Google, “kullanıcı mahremiyetlerini ihlal ettiğine” dair davada 9,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Google’a 9,5 milyon dolarlık ceza!
Yayınlama: 02.01.2023
A+
A-

Google, Washington D.C.’de açılan “kullanıcıları aldatıp, mahremiyetlerini ihlal ettiğine” dair davada anlaşma yoluna giderek 9,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Washington DC Başsavcısı Karl Racine -ki bu isim daha önce de Grubhub’a karşı açılan davayı kazanmıştı- Google’ı D.C. Tüketici Koruma Prosedürleri Yasası’nı ihlal etmekle suçlamıştı. Racine; şirketin “karanlık yollar” takip ettiğini, kullanıcıları kandırarak aslında onlara yarar sağlamayacak şeyleri yapmalarına yol açmakla suçlamıştı. (Örneğin konum takibini açtırmak gibi.)

Google 9,5 milyon dolarlık ödeme yapmayı ve kullanıcılara konum verilerini nasıl toplayıp, saklayıp, kullandığına dair uygulamalarını da değiştirmeyi kabul etti. Ancak tüm bunlara rağmen, Google halen kanuna aykırı davranışta bulunmadığını savunuyor. Teknoloji devi ayrıca önümüzdeki dört yıl boyunca her yıl bir uygunluk raporu hazırlayıp, anlaşma şartlarına uyduğunu göstermeyi de kabullendi.

Engadget’in haberine göre, Racine tarafından Ocak 2022’de yapılan şikayet başvurusunda “Google’ın, kullanıcıları kendileri hakkında toplanan konum verisiyle ilgili kontrolün kendilerinde olduğuna inandırdığı ancak gerçekte tüketicilerin Google’ın konum verilerini toplama, saklama ve bundan çıkar sağlamasına engel olamadığı” yer alıyordu.

Anlaşmaya varılmasının ardından Racine, attığı twette “Dava açtık çünkü Google, kullanıcılarının konumlarının izlenmesini kapatmayı neredeyse imkansız hale getirmişti” mesajını paylaştı ve şöyle devam etti: “Şimdi, bu anlaşma sayesinde Google kullanıcılarına açık bir şekilde konum verilerinin nasıl toplanıp, saklanıp, kullanıldığını bildirmek zorunda.”

Kasım ayında paylaşılan bir blog gönderisinde, Google, “anlaşmanın, daha fazla yardımcı olan hizmetler sunarken, anlamlı seçenekler verip, veri toplamayı küçültme yolunda bir adım daha olduğunu” yazmıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.