30 Haziran Emekliler Günü ilk ne zaman kutlandı?

30 Haziran Dünya Emekliler Günü ilk ne zaman kutlanmaya başladı?

30 Haziran Emekliler Günü ilk ne zaman kutlandı?
Yayınlama: 30.06.2023
A+
A-

İş hayatına katılan herkes “Ne zaman emekli olacağım” sorusuna cevap arar. Seneler geçip, yaş ilerledikçe tüm çalışanlar, emeklilik tarihi ve alacağı maaş hesabını yapmaya başlar. Peki 30 Haziran Dünya Emekliler Günü ilk ne zaman kutlanmaya başladı?

İlk emeklilik ne zaman oldu?
Emekliliğin devlet eliyle kurala bağlanması ilk kez Augustus döneminde savaşçılara emeklilik ile olmuştur.  Daha sonra İrlanda’da 8’inci yüzyılda kabile üyelerinin bakımı, 1593 yılında İngiltere’de gazilerin bakımı, 1645’te Almanya’da kilise rahiplerinin dul kalan eşlerinin emekliliği, 1667 yılında yine Almanya’da öğretmenlerin emekliliği, 1889 yılında Otto von Bismarck tarafından başlatılan devlet garantili, her konudaki çalışanları kapsayan yaşlılık ve malullük sigortası, 1908 yılında İngiltere’de yaşlılık sigortası gibi tarihi gelişmeler takip eder.

Neden 30 Haziran Emekliler Günü? 
Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu 30 Haziran (1927) ülkemizde Emekliler Günü olarak kutlanıyor. Emekli vatandaşlar için her yıl 28 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arası Emekliler Haftası, Mustafa Kemal Atatürk‘ün emekliye ayrıldığı tarih olan 30 Haziran ise Emekliler Günü olarak anılıyor. 

Türkiye Emekliler Derneği, Emekliler Haftası kutlamalarının merkezi konumunda bulunuyor.

30 Haziran Emekliler Günü ilk ne zaman kutlanmaya başladı?

30 Haziran tarihi Emekliler Günü olarak ilk 2010 yılında kutlanmaya başladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu tarih olan 30 Haziran 1927 tarihine yapılan atıfla 2010 yılında, emeklilerin varlığı, toplum sosyolojisi ve ekonomisi açısından yeri ve güncel sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla resmi kutlama günü olarak kabul edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.