İran devlet televizyonu, ABD ve İsrail’in düzenlediği saldırılarda İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ülkede 40 günlük yas ilan edilirken bölgedeki askeri gerilim hızla tırmanıyor.
İran’da sabaha karşı başlayan ABD ve İsrail saldırıları ülke genelinde büyük yıkıma yol açtı. İran devlet televizyonu, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in saldırılarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamanın ardından ülkede 40 gün süreyle ulusal yas ilan edildi.
ABD Başkanı Donald Trump da yaptığı açıklamada Ayetullah Ali Hamaney’in öldüğünü belirtti. Donald Trump, operasyonun aylar süren hazırlıkların ardından gerçekleştirildiğini ve saldırıların sürebileceğini ifade etti. İsrail ve ABD kaynakları, operasyonun ilk aşamasının birkaç gün devam edeceğini aktardı.
İran Kızılayı, 24 kentte düzenlenen saldırılarda 201 kişinin hayatını kaybettiğini, 747 kişinin yaralandığını bildirdi. En ağır kaybın Hürmüzgan eyaletinin Minab kentindeki bir ilkokula düzenlenen saldırıda yaşandığı belirtildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, saldırıda çok sayıda öğrencinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İran ordusu, saldırılara karşılık olarak İsrail’e balistik füze ve insansız hava aracı saldırıları başlattığını duyurdu. Ayrıca Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere bazı ülkelerdeki ABD üslerinin hedef alındığı açıklandı.
Tahran yönetimi, dünya petrol taşımacılığı açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nı kapattığını ilan etti. Bölgedeki birçok ülke hava sahasını kapatırken, sivil uçuşlarda geniş çaplı iptaller yaşandı. Orta Doğu’da gerilimin daha da artmasından endişe ediliyor.