CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Politika Kurulu Başkanı Gamze Taşcıer, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini yükseltmesini eleştirdi. Taşcıer, ekonomi yönetiminin başarısız olduğunu ve enflasyonun faturasının dar gelirli vatandaşlara kesildiğini ifade etti.
CHP Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi bünyesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Politika Kurulu Başkanı olarak görev yapan Gamze Taşcıer, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 16’dan yüzde 24’e revize etmesi üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Gamze Taşcıer, yapılan bu güncellemenin mevcut ekonomi programının iflası anlamına geldiğini savundu.
Tahmin aralığı bile açıklanamıyor
Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarını değerlendiren Gamze Taşcıer, ekonomi yönetiminin kendi belirlediği rakamlara olan güvenini yitirdiğini öne sürdü. Ara hedeflerin kısa sürede büyük sapmalar göstermesinin piyasadaki öngörülebilirliği yok ettiğini belirten Gamze Taşcıer, fiyat istikrarının sağlanamadığını ve yetkililerin artık tahmin aralığı bile paylaşamadığını dile getirdi.
Ücretler hedef enflasyona göre eziliyor
Türkiye’deki enflasyonla mücadele yönteminin sadece çalışanların ücretlerini baskılamak üzerine kurulu olduğunu iddia eden Gamze Taşcıer, maaş artışlarının beklenen düşük enflasyon rakamlarına göre yapıldığını hatırlattı. Gamze Taşcıer, asgari ücretli, memur ve emeklilerin gerçek piyasa koşulları altında her geçen gün daha da yoksullaştığını ve aradaki farkın milyonlarca emekçi tarafından ödendiğini kaydetti.
Bölüşüm krizine çözüm önerileri
Ülkenin temel sorununun sadece fiyat artışları değil, aynı zamanda adaletsiz bir bölüşüm krizi olduğunu vurgulayan Gamze Taşcıer, çözüm için somut öneriler sundu. Gamze Taşcıer, asgari ücretin düzenli güncellenmesi, emeklilere seyyanen zam verilmesi ve vergi yükünün işçilerin üzerinden kaldırılması gerektiğini belirterek halkın alın terini koruyan yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.