İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki savaşın sonlandırılması ve altmış günlük müzakere sürecinin başlatılması amacıyla hazırlanan mutabakat zaptının pazar günü imzalanacağına dair kesin bir karar bulunmadığı bildirildi.
TAHRAN / YENİ GAZETE – İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nda yer alan haberde, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın, mutabakat zaptının pazar günü imzalanacağına yönelik yaptığı açıklamaların kesin bir hüküm taşımadığı belirtildi. Haber kaynakları, iki ülke arasındaki diplomatik metnin imza takvimine ilişkin netleşmiş bir durumun henüz bulunmadığını aktardı.
Anlaşma tarihi için Trump’ın doğum günü planı iddiası
Yayımlanan haberde, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın mutabakat zaptının pazar günü imzalanması yönündeki ısrarının arkasında siyasi bir hamle yattığı ileri sürüldü. Donald Trump’ın imza törenini kendi doğum günü ile aynı tarihe denk getirmeye çalıştığı, bu vesileyle iç ve dış politikada güçlü bir propaganda malzemesi elde etmeyi amaçladığı iddia edildi. İran müzakere heyetinin ise mutabakat zaptının imza süreciyle ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir resmi tarih zikretmediği ifade edildi.
Donald Trump sosyal medyadan duyurmuştu
Süreçle ilgili ilk açıklama Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’tan gelmişti. Donald Trump, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda İran ile gerçekleştirilecek olan mutabakatın detaylarına değinmiş ve iki ülke arasındaki anlaşma metninin yarın imzalanmasının beklendiğini kamuoyuna ilan etmişti. İran cephesinden gelen son açıklamalar ise imza sürecinin zamanlaması konusunda iki başkent arasında henüz tam bir mutabakat sağlanamadığını ortaya koydu.