Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ülkenin aktif fay hatlarını gösteren haritayı uzun bir aradan sonra yeniden düzenledi. Yapılan saha çalışmaları ve bilimsel araştırmalar neticesinde tespit edilen diri fay sayısı önemli ölçüde artış gösterdi.
YENİ BİR GAZETE – Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, kurumun kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ülkenin aktif tektonik yapısını gözler önüne seren güncel verileri paylaştı. Yapılan resmi açıklamada, yer bilimleri açısından hayati önem taşıyan ulusal veri altyapısının yeni sürümünün tamamlandığı duyuruldu.
Aktif fay hattı sayısı yedi yüze çıktı
Genel Müdür Vedat Yanık, yatırım programı kapsamında yürütülen yoğun çalışmaların ardından haritadaki bilgilerin yenilendiğini belirtti. Son olarak on üç yıl önce yayımlanan çalışmada dört yüz seksen beş olarak kayıtlara geçen diri fay sayısının, güncel veriler ışığında yedi yüze yükseldiği bilgisi verildi.
Yatırımlar ve afet yönetimi için kaynak olacak
Çalışmanın stratejik önemine değinen Vedat Yanık, elde edilen sayısal veri tabanının deprem tehlike analizlerinde kullanılacağını ifade etti. Yenilenen haritanın, risk azaltma politikalarının belirlenmesinde ve kritik altyapı yatırımlarının planlanmasında temel bir başvuru kaynağı olarak hizmet vereceği aktarıldı.