Kuyumcularda yeni dönem başladı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle, laboratuvar ortamında üretilen tüm kıymetli taşların satışında tüketicilere açık ve şeffaf bir şekilde bilgi verilmesi yasal olarak zorunlu hale getirildi.

Kuyumcularda yeni dönem başladı
Yayınlama: 24.06.2026
Düzenleme: 24.06.2026 09:09
A+
A-

YENİ BİR GAZETE – Ticaret Bakanlığı, kuyumculuk ve mücevherat sektöründe tüketici haklarını korumaya yönelik köklü bir adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik değişikliğiyle, insan müdahalesiyle üretilen yapay taşların piyasadaki satış usulleri baştan aşağı yeniden belirlendi.

Sentetik ifadesi zorunlu hale geldi

Yeni yasal düzenleme kapsamında, laboratuvarda geliştirilen kıymetli taşların ticari unvanlarında eskiye dönük belirsizlikler tamamen ortadan kalkıyor. Bundan böyle söz konusu ürünler; vitrinlerde, faturalarda, internet sitelerinde ve her türlü tanıtım materyalinde “sentetik”, “laboratuvar üretimi” ya da “yapay üretim” ibarelerinden en az birini taşımak zorunda olacak. Bu sayede vatandaşların aldatılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Doğal ve yapay ürünler ayrılıyor

Düzenlemenin getirdiği bir diğer önemli kural ise fiziksel satış alanlarına yönelik oldu. Mağazalarda doğal taşlar ile yapay taşlar aynı tezgâhta yan yana satılamayacak; ürünlerin farklı vitrin ve bölümlerde sergilenmesi gerekecek.

E-ticaret sitelerinde de benzer şekilde sentetik ürünler için tamamen bağımsız ve net olarak ayrıştırılmış kategoriler oluşturulması şart koşuluyor. Ticaret Bakanlığı, kurallara uymayan işletmelere yönelik denetimlerin an itibarıyla başladığını duyurdu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.