İstanbul’da hava sıcaklıklarının artması ve su tüketiminin yükselmesiyle birlikte kente içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranları aşağı yönlü seyrini sürdürüyor.
YENİ BİR GAZETE – İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi verilerine göre, kentin su rezervlerini oluşturan barajlardaki ortalama doluluk oranı 12 Temmuz itibarıyla yüzde 60,64 seviyesine kadar geriledi. Mevsimsel etkilerle yaşanan bu azalma, bir önceki gün ölçülen yüzde 60,97’lik oranın ardından düşüş trendinin sürdüğünü ortaya koydu.
En yüksek su rezervi Elmalı barajında
Megakentin su ihtiyacını karşılayan havzalar arasında su miktarıyla yüzleri güldüren ilk nokta Elmalı oldu. Yapılan son ölçümlerde yüzde 90,29 doluluk oranına ulaşan Elmalı Barajı zirvede yer alırken, burayı yüzde 85,89 ile Ömerli ve yüzde 78,41 doluluk oranı ile Darlık barajları takip etti.
Avrupa yakasındaki küçük barajlar kuruyor
Rezervlerin genel olarak düşüş eğiliminde olduğu kentte, en kritik seviyeler ise Trakya ve Avrupa yakasındaki küçük havzalarda ölçüldü.
Son veriler ışığında en düşük su seviyesi yüzde 26,05 ile Istrancalar Barajı’nda kayıtlara geçerken; Pabuçdere yüzde 33,43, Sazlıdere yüzde 36,23 ve Kazandere Barajı ise yüzde 37,65’lik doluluk oranlarıyla alarm vermeye başladı.