SGK Kartal Merkezi Müdürü Muzaffer Kaba, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak en çok kayıt dışı istihdamla mücadele ettiklerini açıkladı..
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kartal Şube Müdürü Muzaffer Kaba, 16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Sosyal Güvenlik Haftası” sebebi ile basın mensupları ile bir araya geldi.
Maltepe’de bulunan Şehit Erol Olcak Kampüsünde düzenlenen toplantıda SGK Kartal Merkez Müdürü Muzaffer Kaba ve şube müdür yardımcıları, gazetecilerle kahvaltı organizasyonunda buluşarak Sosyal Güvenlik Haftasıyla ilgili bilgiler verdiler.
Basın toplantısına Şube Müdürü Muzaffer Kaba’nın Müdür Yardımcıları Dursun Civak, Ersin Gören, Nuh Koçak, Aynur Ölçer Kurt, Dursun Cıvak, Zekeriya Atasoy, Denetim Sorumlusu Sevil Lale Toprak, Denetmen Duygu Selen Bektaş ve İdari Amir Fatma Polat katıldı.
SGK Kartal Şube Müdürü Muzaffer Kaba, şunları söyledi:
“Amacımız sürdürülebilir sosyal güvenlik hizmeti sağlayabilmek. Özellikle kayıt dışı çalıştırılan işçilerin tespit edilmesi, vatandaşın hakkının yenmemesi en önemli mücadelelerimiz arasında. Oldukça geniş bir bölgeye bakıyoruz. Dolayısı ile denetim ağında da bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Personel eksiğimiz var. Denetimleri gelen şikâyetler üzerine yapabiliyoruz. Denetim alanımız Üsküdar ve Tuzla arasındaki ilçeleri kapsamaktadır. Özellikle kayıt dışı çalışanları sistemin içine sokarsak, sigorta primlerini arttırarak, kurumumuzun gelirini artırmak başlıca amacımız. Denetmenler vatandaş tarafından, ceza kesen memur olarak görülüyor. Aslında çalışanın hakkını arayan bir yapıyız. İşverenler, şimdi sigortasız çalıştırıyor, sonra şikâyet edilince çok daha fazla zararla ödemediği primleri ödüyor. İsteğimiz öncelikle vatandaşın mağduriyetini giderebilmek. Bu hafta vesilesi ile vatandaşımıza daha çok sesimizi duyurmak, onları bu konuya daha duyarlı hale getirmek istiyoruz. Hem çalışanın hem işverenin mağdur olmaması adına çalışıyoruz. Kurumun geliri artınca; emekli maaşlarını da daha yukarı çekmek mümkün olacaktır. Vatandaşlarımız her türlü bilgi edinme, şikâyet etme veya soruları için ALO 170 danışma hattımızı kullanarak bizlere ulaşabilir. Personel yetersizliği sahaya inmemizi zorlaştırıyor. Online olarak yüz yetmiş hizmeti dijital ortamda veriyoruz. Ancak denetim için sahada olmamız şart. Askerlik borçlanması, emeklilik başvurusu, işe girişi işlemleri gibi bir çok konuyu online çözebiliyoruz. Ancak yüz yüze veya telefondan işini halletmek isteyen vatandaşlarımız da çoğunlukta. Hal böyle olunca da personel sayısına göre iş yükü fazla olduğu için yetişemez oluyoruz. Yani kısır döngüye giriyoruz. Kurumumuzun personel politikası bellidir. Toplamda İstanbul için 200 personel alındı. Bunun ellisi başka kuruma verildi. Otuz iki SGM merkezi var. Düşen personel sayısı oldukça az. Sosyal Güvenlik Haftasında; kaymakamı, belediye başkanını, emekli derneği olmak üzere bazı önemli kurumları da ziyaret edeceğiz” dedi.
KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE
En büyük sorunun kayıt dışı istihdam olduğuna dikkat çeken Muzaffer Kaba, kurum olarak hem işverenin hem de çalışanın haklarını koruduklarının da altını çizdi. İşverenlerin kayıt dışı personel çalıştırmaları halinde ağır cezalar ile karşı karşıya kaldıklarını da vurgulayan Muzaffer Kaba, ” Kayıt dışı istihdamda her iki tarafta mağdur oluyor. Çalışanlar sonradan dava açarak işvereni daha da mağdur edebiliyorlar. Bunun için işverenlerimizin kayıt dışı istihdam yolunu bırakmalarını ve teşviklerden yararlanmalarını istiyoruz” diye konuştu.
“SAHTE SİGORTALILIK ARTTI”
Kurum Müdür Yardımcısı Sevil Lale Toprak ise önemli bir konuya değinerek, son yıllarda sahte işyerlerinde sahte sigortalılığın arttığını belirterek vatandaşları uyardı. Merdiven altlarında kurulan şirketlerin para karşılığında vatandaşları çalışmadıkları halde para karşılığında sigortalı gösterildiğini dile getiren Toprak, büyük mağduriyetlerin yaşandığını söyledi.
Sevil Lale Toprak şu bilgileri verdi:
“Merdiven altlarında paravan olarak kurulan şirketlerin sayıları son günlerde çok arttı. Bu işyerlerinin maliye ve SGK kayıtları olmasına rağmen, çalıştırmadıkları insanları sigortalı göstererek bunun karşılığında gelir elde ediyorlar. Bu işyerlerinde 500 kişiye kadar sigortalı bildirimi yapılıyor. Denetimlerde işyeri var, ancak çalışan yok. Bunun tespiti halinde sigortalının emeklilik de dahil olmak üzere tüm hakları iptal ediliyor. Ayrıca ödenen tüm haklar faiziyle birlikte sigortalı görünen kişiden tahsil ediliyor. Özellikle hırdavat, inşaat sektöründe bu olaylar gerçekleşiyor. Yakalandıklarında ayrıca haklarında nitelikli dolandırıcılık suçlarından dava açılıyor. Vatandaşlarımızın bu tür işlere girmemelerini ve dikkatli olmalarını istiyoruz.”