CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili soru önergesi verdi..
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili oldukça önemli son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Emeklilikte yaşa takılanların isyanları 2020 yılının en çok konuşulan konusu haline geldi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, corona virüsü salgını nedeniyle kapanan ya da faaliyetlerine ara veren işyerlerinde çalışan çok sayıda çalışanın işsiz kaldığını belirterek, “İşsiz kalanların arasında durumu en trajik olanların başında ise emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) gelmektedir” diye konuştu.
EYT’lilerin salgın sürecinde yaşadığı soruna dikkat çekmek amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi veren Gürer, virüsün yarattığı olumsuzluklar da dikkate alınarak EYT’lilere emeklilik hakkı verilmesinin düşünülüp düşünülmediğini sordu.
Ömer Fethi Gürer, “Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurduğu halde yaş koşulu nedeniyle emekli olamayan, yeni bir iş başvurusu yaptığında ise ‘yaşlısın’ diye işe alınmayan yurttaşlar, pandemi sürecinde daha çok mağdur oldular” dedi.
SORU ÖNERGESİNE CEVAP GELDİ
Daha önce EYT soru önergelerine cevap gelmemişti. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Ömer Fethi Gürer ‘in bu sorusuna şu şekilde cevap verdi:
5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun yürürlük tarihinden öcne sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları mülga 506 sayılı sosyal sigortalar kanuınu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar sosyal sigortalar kurumu kanunu ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti emekli sandığı kanunundaki hükümlere göre belirlenmekte, sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve sosyal güvenlik kurumundna yazılı istekte bulunma koşullarının birlikt eyerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu koşulların herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalıya aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, emeklilik sistemlerinde yaş şartı, 8.9.1999 tarihinde 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunda yapılan düzenlemeyle 58 ve 60 olarak belirlenmiş ancak sigortalıların yapılan değişiklikten hemen etkilenmemeleri için kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. 5510 sayılı kanunda yaş şartı 58 ve 60 olarak belirlenmekle birlikte, yine kademeli geçiş süreci ön görüleerek yaş şartı kademeli olarak 65’e yükseltilmişti.