Ayasofya’nın açılış tarihi ile ilgili bomba detay!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’da ilk namazın 24 Temmuz’da kılınacağını duyurdu..

Ayasofya’nın açılış tarihi ile ilgili bomba detay!
Yayınlama: 11.07.2020
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’nın ibadete açılma tarihini 24 Temmuz olarak açıklamasıyla çok konuşulacak bir detay ortaya çıktı.

Ayasofya’nın ibadete açılacağı tarih olan 24 Temmuz 2020 günü Lozan Antlaşması’nın da 97. yıl dönümüne denk geliyor. Bu tarihin seçilmesi Ayasofya’nın cami olmasına karşı çıkan batılı ülkelere mesaj olarak algılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasında Ayasofya’da ilk namazın 24 Temmuz’da kılınacağını duyurarak, “Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyorum” dedi. 

Bu tarihin duyurulmasının ardından 24 Temmuz’la ilgili bomba bir detay ortaya çıktı. 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümüne denk geliyor.

BATILI ÜLKELERE MESAJ

Ayasofya’nın 24 Temmuz 2020 günü Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümünde ibadete açılması Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine karşı çıkan batılı ülkelere bir mesaj olarak yorumlandı.

BATILI ÜLKELER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürülmesine başta Yunanistan olmak üzere, ABD ve Rusya’nın da aralarında olduğu pek çok ülke tepki gösterdi.

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması kararı sonrası ilk tepki Rusya ve Yunanistan’dan geldi. 

Yunanistan Kültür Bakanlığı küstah bir açıklama yaparak “Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon” ifadelerini kullandı.

Rus Ortodoks Kilisesi de bir açıklama yaparak, “Ayasofya müzesinin camiye dönüştürülmesi kararından üzüntü duyduk. Karar büyük ayrışmalara yol açabilir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. 

Danıştay’ın gerekçesinde, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. 

Danıştay’ın gerekçesinde Ayasofya’nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi.

Gerekçede, “Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararını imzaladı.

Kararın Resmi Gazete’de de yayımlanmasının ardından Ayasofya resmen ibadete açıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.