AYGAD müthiş bir projeye daha imza attı

AYGAD, düzenlediği Kültür ve Sanat Gazeteciliği eğitim programı ile bir ilke daha imza attı..

AYGAD müthiş bir projeye daha imza attı
Yayınlama: 21.06.2020
A+
A-

Türkiye’de gazetecilik adına doğruları yapmaya çalışan ve bugüne kadar gerçekleştirilemeyen birçok konuya dikkat çeken Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD), ülkemizin 22 ilinden gelen gazetecilerle birlikte İstanbul yerel basınını da katarak düzenlediği eğitim programı ile yine bir ilke imza attı.

AYGAD, “Kültür Sanat Gazeteciliği Eğitimi Projesi” adı altında Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile gazetecilere dolu dolu 4 gün geçirtti.

Türkiye’de Basın sektöründe uzun yıllardır unutulmaya yüz tutan ve günümüzde aslında en büyük sorun olan basın mensuplarının mesleki gelişimi konusundaki “eğitim” eksikliğini temel alarak yola çıkan AYGAD yönetimi, önceliği Kültür ve Sanat konusuna verdi.

 

Geçtiğimiz yıl Aralık ayı içerisinde hazırlık ve istişarelerine başlanan, Ocak ayı içerisinde projelendirilen ve Şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulan “Kültür Sanat Gazeteciliği Eğitim Projesi” Nisan ayı içinde yapılan değerlendirme toplantısında kabul edilmiş ve Mayıs ayında da taraflar arasında protokol imzalanmıştı.

Ülkemiz ve dünyada yaşanan Koronavirüs Pandemisi sebebi ile hem içerik hem eğitim programı defalarca revize edilen proje, öngörülen tarihlerde yapıldı.

 

İstanbul dışından 22 gazeteci eğitime katıldı

Türkiye’nin her bölgesinden ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan toplam 22 basın mensubu ile İstanbul yerel basınından 47 kişi olmak üzere 69 gazeteci, Pendik’te 16-19 Haziran tarihlerinde yapılan günlük eğitim çalışmaları ile “Kültür – Sanat Gazeteciliği, Pandemide Kültür ve Sanat, Dijitalleşen Dünyada Kültür-Sanat Faaliyetleri ve Dijital Medyada Kültür Sanat haberciliği” konularında ders gördü.

 

Akademisyenler ile öğrendik, sahayı gezip keşfettik

Dr. Abdülbeşir Ceylan, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Erhan Eroğlu ve Doç. Dr. Selva Ersöz’ün eğitim sunumları ile yapılan projede, gazeteciler Sultanbeyli’de Aydos Kalesi’ni, tarihi yarımada da Ayasofya Müzesi’ni, İstanbul Boğazı’nı, Şile’de tarihi kaleyi, Şile Bezi Üretim Tesisleri’ni, Gebze’de Osman Hamdi Bey Köşkü Müzesi, Gebze Kalesi ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın otağ kurduğu Hünkar Çayırını gezerek bilgilendirildiler.

 

Valimiz ve 6 belediyeye misafir olduk

Bu süreçte Başkan Ahmet Işıkdağ başkanlığındaki AYGAD Heyetleri başta İstanbul Valisi Ali Yerlikaya olmak üzere, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ve Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün misafiri oldular.

 

Tüm masrafları Bakanlık desteği ile AYGAD karşıladı

Yapılan derslere ve kültür gezilerine katılan gazeteciler eğitim sonunda Katılım Sertifikası alırken, geçen dolu dolu 4 günün ardından zor da olsa vedalaşarak memleketlerine döndüler.

Tüm giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile AYGAD tarafından karşılanan proje İstanbul’da büyük ilgi gördü.

 

Ahmet Işıkdağ: “Önceliğimiz gazetecilerin mesleki gelişimi”

Kültür ve Sanat Gazeteciliği eğitim programı ile ilgili bir açıklamalarda bulunan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ şunları söyledi;

“Bizi biz yapan ortak mirasımız kültürümüzdür. Türkiye’de özellikle son 40 yılda unutulmaya başlanan kültür miraslarımızı yeni nesillere aktarmak adına maalesef çok az haber yapılmaktaydı. Amacımız bu duruma dikkat çekmek ve özellikle Kültür-Sanat konusunda daha fazla haber üretilmesini teşvik etmekti. Bu proje ile amacımıza giden yolda önemli bir köşe taşını da geride bıraktık.

Eğitim ve çalıştay programlarımız devam edecek. Türkiye’nin çok zengin olan kültürünün yanında unutulmaya yüz tutan sanat çalışmaları da bu sayede daha fazla haber konusu yapacağız. Haberleri yaparken nelere dikkat etmemizin gerektiğini de dinlediğimiz bu eğitimler sonrasında, pandemi sürecinde zorlaşan kültür-sanat çalışmalarının daha fazla duyurulmasını hedefliyoruz.

Bu program sırasında yaptığımız istişarelerde ilimizin her ilçesinde ortalama 600-700 Kültür-Sanat etkinliği olduğunu da öğrendik. İstanbulun 39 ilçesi ve bir de Büyükşehir Belediyesi var. Kültür ve Turizm Bakanlığımızı da buna katarak hesabı birlikte yaparsak sayıyı buluruz.

Yerel yönetimler ile birlikte sadece İstanbul’da, yılda gerçekleşen yaklaşık 40 bin kültür sanat çalışmasını artık daha fazla manşetlerimize taşıyacağız. Bunu yaparken nasıl hareket edeceğimize dair ipuçlarını bu programlarda öğrendik.

Bu vesile ile başka Kültü ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz hanımefendiye, meslektaşım Sayın Fırat Aydınay’a, eğitimleri veren değerli akademisyenlerimize, ailelerinden koparak bizimle 4 gün ve gece aynı havayı soluyan il dışından gelen gazeteci dostlarımıza, hiçbir eksik kalmaması için gece gündüz mücadele eden değerli yönetim kuruluma teşekkür ederim.

AYGAD bundan sonraki süreçte meslek adına daha birçok proje yaparak her alandaki eğitim ihtiyacına çözüm getirecektir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.