Gazeteci Adil Bali, kaderine terk edilen “Paşabahçe” vapurunun satılmaması için kampanya başlattı
Yarım asırdan fazla İstanbullulara hizmet veren, adına şarkılar yazılan Paşabahçe vapuru, 4 Kasım’da açık artırmayla satışa çıkarılıyor
İstanbul Şehir Hatları İşletmesi’nin bir zamanlar amiral gemisi olan ve yıllarca vatandaşlara hizmet verdikten sonra Beykoz’da kaderine terk edilen “Paşabahçe” vapuru satılıyor.
Tarihi 2. Dünya Savaşı yıllarına dayanan ve 2010’da seferden çekildiğinden beri Beykoz Belediyesi önünde atıl durumda olan Paşabahçe vapurunun açık artırma ile satışı için ihale açıldı.
ADİL BALİ KAMPANYA BAŞLATTI
1952 yılında İtalya’da yapılan İstanbul’da 18 deniz mili hızla Köprü’den Adalar’a, Yalova’ya giden Paşabahçe vapurunun Beykoz Sahili’nde kaderine terk edilmesi ve batırılacak iddiaları İstanbulluları harekete geçirdi. İstanbul Liman Başkanlığı ilan.gov.tr’den Paşabahçe Vapuru, için 4 Kasım 2019 tarihinde 273 bin liraya açık teklif usulüyle satışı ve sökümü yapılacak bir ihaleye çıkıyor. Paşabahçe Vapuru bu gelişme neticesinde tekrar gündem geldi.
Yıllarca Şehir Hatları’nda hizmet verip şu anda kaderine terkedilen vapuru Beykoz Belediyesi’nden aldığı izinle gezip, izlenimlerini sosyal medyadan paylaşan Gazeteci Adil Bali, “Paşabahçe Vapuru batırılmasın, anılarımız suya gömülmesin” diye imza başlatıp, Şehit Hatları İşletmeleri’nden, vapurun yeniden eski günlerine döndürülmesini istedi.
Adil Bali, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçe ile İstanbullun en güzel vapurlarından Paşabahçe, Beykoz Belediyesi’nin önünde çürümeye terk edilmiş olarak son günlerini yaşadığını, Şehir Hatları İşletmesi’nin envanterinden çıkardığı Paşabahçe Vapuru’na bakmaya ve yenilemeye Beykoz Belediyesi’nin gücü yetmediğini hatırlatıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi Paşabahçe Vapuru’nu yüzdürmek ve İstanbullulara kazandırmak amacıyla tekrar şehir hatları bünyesine almalı eskisine uygun restore etmeli İstanbulluların hizmetine normal seferlere çıkarılmasını istedi.
Paşabahçe Vapuru, Şehir Hatları İşletmesi’nin Amiral Gemisi ve İstanbul’un hafızasızı olduğunu ifade eden Adil Bali, imza kampanyasını da sunarak verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi:
“Paşabahçe Vapuru’nun Beykoz İskelesi’nde çürümesini görmek İstanbul’un deniz ulaşımının güvenini sarsar.1830’lu yıllarda Şirket-i Hayriye ile birlikte sandaldan vapura geçen bir vizyon İstanbul’un ulaşımını motorlara bırakmamalı. Bunun için Paşabahçe Vapuru’nun tekrar hizmete sokulması denizlerde yüzmesi, iskelelerde görülmesi, Şehir Hatları İşletmesi’nin moral gücünü eskisi gibi sağlayacaktır. Şehir Hatları İşletmesi’nin vapurlara dönme isteğinin bir göstergesi olacaktır. Paşabahçe Vapuru tekrar onarılarak hizmet alınmalıdır.”
GEMİYİ GEZDİ, İZLENİMLERİNİ PAYLAŞTI
Paşabahçe Vapuru ile izlenimlerin sosyal medyadan paylaşıp, vapurun sanki 150 yıl yaşındaymış gibi yıprandığını, güvertesinde tahtaların arasından otlar fışkırdığını anlatan Adil Bali’nin aktardıklarına göre, birçok bölümü daha önceki nikah ve sergi salonu kullanımından dolayı kapalı açık bej renkli koltuklar, masalar, lambalar ve muhteşem bar artık yok. Paşabahçe Vapuru İstanbulluların değil, şimdilerde Beykoz belediye envanterinde belediyenin malı.
58 YIL UNUTULMAZ ANILARA ŞAHİTLİK ETTİ
Basın İlan Kurumu’nun resmi portalı ilan.gov. tr’de yer alan ilana göre 1952’de İtalya’da yapılan, 73.84 metrelik Paşabahçe vapuru, 618 Sayılı Limanlar Kanunu’nun 7’nci maddesi uyarınca, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında açık teklif usulü ile satışı ve sökümü yapılacak. İhale, İstanbul Liman Başkanlığı 3. Kat Toplantı Salonu’nda 4 Kasım 2019 tarihinde saat 16:00’da gerçekleştirilecek.
58 yıl Boğaz’da sefer yaptıktan sonra işlevini kaybeden gemi, 2011’de nikah salonu olarak kullanılmış, daha sonra bakım masrafları karşılanamadığı gerekçesiyle batırılmasına ve dalış sporlarında kullanılmasına karar verilmişti.
Ancak geminin batırılması kararı askıya alınınca İstanbul Liman Başkanlığı Paşabahçe’nin satılarak söküm işlemi gerçekleştirilmesi yönünde adım attı.
Gemi, 2. Dünya Savaşı yıllarında İtalya’da savaş gemisi olarak üretilmiş, sipariş üzerine Türkiye’ye getirilmişti. Bir dönemin Kabataş- Adalar arasında sefer yapan en büyük ve en hızlı gemisiydi.
MUCİZE DE YAŞANMIŞTI
Adına şarkılar yazılan, unutulmaz anılara şahitlik eden Paşabahçe vapuru bir mucizeye de ev sahipliği yapmıştı. 8 Aralık 1972’de Marmara Denizi’nde seyreden vapurda bir doğum olmuş. Heybeliadalı Deniz Yılmazişler Koğacıoğlu, Paşabahçe vapurunda doğan ilk kişi olarak adı vapurun seyir defterine yazılmış.