Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kartal’da çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Kartal Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan ve 4 oturumdan oluşan açık ders serisinin üçüncüsü Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda gerçekleştirildi. “Deprem; Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz” başlığını taşıyan 3. Dersi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener verdi. Dünyada her yıl büyüklüğü 7’nin üzerinde ortalama 10 deprem olduğunu belirterek sunum eşliğinde derse başlayan Özener, Türkiye’nin depremlerin sık yaşandığı ve oldukça yüksek can kayıplarının yaşandığı bir ülke olduğunu belirtti.
Depremle ilgili verilerin yer aldığı sunum ile etkinliğe başlayan Özener’in açık dersini izleyenler arasında; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Hüseyin Tozkoparan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ali Apaydın ve Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri; Yusuf Altay, Mehmet Tirgil, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri de vardı. Açık dersin sonunda Prof. Dr. Haluk Özener, Kartallı vatandaşların deprem ve Kandilli Rasathanesi ile ilgili sorularını da cevaplandırdı.
Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile bu yıl 150. Kuruluş Yıldönümünü kutlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı 4 oturumdan oluşan Açık Ders serisinin 3’üncüsü, Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda gerçekleştirildi.
“Deprem Bildiklerimiz Bilmediklerimiz” adlı açık dersi ise Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener verdi. Sunum eşliğinde derse başlayan Özener, Kandilli Rasathanesi’nin Rasahtane-i Amire adıyla kurulduğunu ve yaşanan bir depremin ardından padişahım emri ile alınan iki sismograf cihazı ile depremleri de kayıt almaya başladığını söyledi.
Rasathane’nin Türkiye’nin binlerce farklı bölgesinden gelen verileri kayıt altına alarak bilgi paylaştığını belirten Özener, depremin asıl yıkıcı dalgasından önce gelen hızlı bir dalga sayesinde 5 ile 7 saniye önce bir erken uyarı sinyali verebildiklerini ve bunu isteyen kurumlar ile paylaştıklarını söyledi. Dünyada tarihsel olarak sıralanan depremlerden ve en çok can kaybına göre sıralanan depremlerden bahsederek depremin büyüklüğü kadar yerleşim yerlerine yakınlığının da belirleyici olduğunu söylen Özener, istatiksel bilgilere göre dünyada her yıl aletsel büyüklüğü 7’nin üzerinde ortalama 10 deprem olduğunu kaydetti. Türkiye’deki depremlerin yıkıcı olduğunu belirterek tarihten örnekler veren Özener, ortalama 6.5 yılda bir 7 ve üzeri şiddetinde deprem yaşandığını belirtti.
Depremi araştırmak için yaptıkları çalışmalara da değinen Özener, fay hareketlerini belirlemek için deniz tabanına da aletler yerleştirdiklerini açıkladı. Deprem ile ilgili en önemli konulardan birinin depreme hazırlıksız binaların dönüştürülmesi olduğunu belirten Özener, bu konudaki çabası nedeniyle Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü takdir ettiğini vurguladı. Depreme uygun yapılamayan yapıların can kaybına neden olduğunu belirten Özener, fayın İstanbul’a yakınlığı nedeniyle ev alanlara da seslenerek yapıların zemin etüdü ve inşaat kalitesi gibi konularda dikkatli olmalarını söyledi.
Yaklaşık 1.5 saat süren dersin soru cevap kısmında ise Prof. Dr. Haluk Özener, merak edilen konuları aydınlattı.