Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğüne projelendirilen, şair-yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünü yaptığı Masal Müzesi, kapılarını ilk ziyaretçilerine açtı.
Kartal Belediyesi tarafından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğüne projelendirilen, şair-yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünü yaptığı Masal Müzesi, kapılarını ilk ziyaretçilerine açtı.
Masal Müzesi’ne gerçekleştirilen ziyarette Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, Kreş Müdürü Nazlı Enif Dipşar ve kreş sorumluları da miniklere refakat etti.
Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yapılan Masal Müzesi’nin ilk ziyaretçileri, Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü’ne bağlı 11 kreşin 5-6 yaş aralığındaki minik öğrencileri oldu. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Masal Müzesi’ni ziyaret eden minikler, masal kahramanlarını karşılarında görünce şaşkına döndü. Öğretmenlerinin refakatinde müzeyi gezen öğrenciler, müzenin girişinde bulunan dünya masallarının mimarı, yazarların ilk basım kitaplarını inceleyerek onlar hakkında görevlilerden bilgi aldı. Müze gezisi sırasında minikler ayrıca; kitaplık bölümünde yer alan Hans Christian Andersen’in Türkiye’deki ilk ve tek heykelini görme fırsatını da yakalamış oldu. Daha sonra bodrum katında yer alan mağara ve deniz korsanlarını da ziyaret eden miniklerin mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, masal müzesinin önemine değindiği konuşmasında: “Kartal Belediyesi bünyesinde Sayın Başkanımız Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde kurulan Masal Müzesi, Sunay Akın’ın küratörlüğünü, Ayhan Doğan’ın tasarımını yaptığı ayrıca çocuklara kitap okuma alışkınlığını da kazandırmak amacıyla tasarlanan, dünya masalları ile başlayıp, Türk masalları ve günümüz masallarına uzanan tarihi değerde oyuncak ve kitaplarla Türkiye’nin ilk ve tek masal müzesidir.” dedi. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay’ın konuşmasının ardından minikler, daha önce sadece masal kitaplarında görmüş olabilecekleri masal kahramanlarının heykellerine açılan bahçeye doğru giderek kendi masal dünyalarında yolculuğa çıktı.
MASAL MÜZESİ
Yapımı tamamlanan Masal Müzesi, 2 katlı bir yapının röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının ardından masal evine dönüştürüldü. Bodrum ve iki kattan oluşan avlulu yapının kapısından girdiğiniz andan itibaren masal kahramanlarıyla karşılaşmak mümkün. Masal Müzesi’nin bodrum katında mağara ve deniz korsanları bulunurken üst katlarda ise klasik dünya masalları ile başlayıp günümüz masallarına uzanan ve Türk masallarını da içeren kitaplar yer almaktadır. Müze içinde, tiyatro sahnesi ve atölye çalışmalarının yapılacağı bir faaliyet alanı da bulunmaktadır. Müze bahçesinde ise miniklerin en sevdiği masal kahramanlarının heykelleri yer almakta… Müzenin tasarımı ve sergilenen eserlerin konsepti benzeri bulunamayan bir proje ile toplum bilinci üzerine yenilikler katıyor. Masal müzesinin ilk masallar ile başlayan, günümüz masallarına kadar uzanan tasarımı ile çocuklar kadar yetişkinlerin de çocukluğunu hatırlayacak koleksiyonlarla buluşturması toplum genelinde bütünleyici bir farklılık getirmekte.
Yakacık’ta bulunan müzenin bahçesinde bir masal parkı ve havuzu da bulunuyor. Ayrıca çocuklar için pek çok masal etkinliği müjdesi de veriliyor.