Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cam yeniden yasak kapsamına alındı.
Konuyu köşesine taşıyan Ahmet Hakan, “Arabalara cam film takılmasıyla ilgili olarak bir yılda 3 kez değişiklik yapılmasına, 5 milyon vatandaşın mağdur olmasına ve 5 milyar liranın çöpe gitmesine kimler sebep olduysa… Hepsinin hemen istifa ettirilmesi şarttır” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63. maddesi esas alınacak. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi ise “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor.
“YASAL İŞLEM BAŞLATACAĞIZ”
Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş, cam filmine yasak getirilmesinin mağduriyetler yaratacağını ileri sürerek, bu konuda yasal girişim başlatacaklarını bildirdi. Bakırtaş, cam filminin birçok faydası bulunduğunu, pek çok ülkede araçlara cam filmi taktırmanın teşvik edildiğini kaydetti.
Yasağın çözüm olmayacağını kaydeden Bakırtaş, “İlgili bakanlığın 26 Ekim 2016’da yayımlanan yönetmeliğinde serbest bırakılan cam filmi, yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için bugün itibarıyla iptal edildi. Bu iptal, beraberinde pek çok mağduriyet getirecektir. Sektörden ekmek yiyen yüz binlerce insanın işsiz kalması, tüketicilerin araçlarındaki cam filmi yüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisi” ifadelerini kullandı.
“TEKNİK BOYUTLARI BİLİNMİYOR”
Getirilen yasaklamanın işin teknik boyutlarının bilinmemesinden kaynaklandığını savunan Bakırtaş, şu bilgileri verdi: “Cam filmi denilince akla siyah, aracın içini göstermeyen cam filmleri geliyor. Bunun kullanılmasına biz de karşıyız. Ancak aracın içinin rahatlıkla dışarıdan görünmesini sağlayan cam filmleri mevcut. Bu cam filmlerinin UV koruması yüzde 99 oranında. Yani sağlık açısından da güvenlik açısından da uygun. Bunlara da yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz. TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için yasal girişimlerimizi başlatacağız.”
AHMET HAKAN: ŞU KİŞİLERİN ACİLEN İSTİFA ETTİRİLMESİ ŞARTTIR
Konuyu köşesine taşıyan Ahmet Hakan, “Arabalara cam film takılmasıyla ilgili olarak bir yılda 3 kez değişiklik yapılmasına, 5 milyon vatandaşın mağdur olmasına ve 5 milyar liranın çöpe gitmesine kimler sebep olduysa… Hepsinin hemen istifa ettirilmesi şarttır” dedi. Öte yandan Ahmet Hakan “Rusya’ya gönderilen 23 ton tavuk etinin içinde kabul edilebilir orandan fazla miktarda antibiyotik çıkmasında kimlerin sorumluluğu varsa… Üreticisinden denetimcisine hepsinin acilen istifa ettirilmesi şarttır” ifadelerini de kullandı.