Türkiye’nin Pisa’sı restore ediliyor!

Harput Ulu Cami’nin eğik minaresinin uzun yıllar ayakta kalması için plastik restorasyon çalışması başlatıldı.

Türkiye’nin Pisa’sı restore ediliyor!
Yayınlama: 21.10.2017
A+
A-

Bin 157 yılında inşa ettirilen ve Pisa Kulesi’nden bile daha eğri olduğu yapılan ölçümlerle tescillenen Harput Ulu Cami’nin eğik minaresinin uzun yıllar ayakta kalması için plastik restorasyon çalışması başlatıldı.

 

Elazığ’da tarihi Harput Mahallesi’nde bulunan ve bin 157 yılında Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa ettirilen Harput Ulu Cami’nin eğik minaresinin eğikliğinin 3,5 ile 7 derece arasında olduğu yapılan ölçümlerle belirlenirken, Pisa Kulesi’nden bile eğik olduğu tescillenmişti.

 

Eğri minarenin yıkılmadan geleceğe aktarılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü Malatya Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı. Plastik restorasyonun yapıldığı minarede, düşen orijinal tuğlalar sabitlenerek çatlaklar dolduruluyor.

 

Yakın zamanda yıkılma riski yok

Minarenin yakın zamanda bir yıkılma riski olmadığını belirten Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, ancak güçlü bir depremde yıkılma riskinin bulunduğunu aktardı.Harput Ulu Cami’nin Anadolu’daki ilk camilerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İsmail Aytaç, “Miladi olarak bin 157 yılında Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan döneminde yapıldığı kabul edilmektedir. Ulu Cami, Büyük Selçukluların İran bölgesine yapmış olduğu geleneğe dahildir. Üstü açık bir avlusu bulunmaktadır. Bu planın dışında minaresiyle de ünlüdür. Çini ve sırlı tuğlanın kullanılmadığı Anadolu’daki ilk önemli minarelerden birisidir” dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.