Asgari ücret maratonunda gözler ikinci toplantıda!

Asgari ücret maratonunda gözler ikinci toplantıda!
Yayınlama: 13.12.2023
A+
A-

Asgari ücreti belirlemek için tarafların mesaisi sürüyor. İlk toplantının ardından taraflar 18 Aralık Pazartesi günü ikinci kez bir araya gelecek. İlk görüşmede neler öne çıktı, ikinci toplantıda masada neler olacak? Asgari ücrete refah payı olacak mı? İşte asgari ücrete dair merak edilen detaylar…

Asgari ücret pazarlığı resmen başladı. Taraflar ilk görüşmelerini Pazartesi günü gerçekleştirdi. Şimdi sırada ikinci görüşme var. Yapılan çalışmalar paylaşıldı, takvim oluşturuldu. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısı geride kaldı. İlk günde diyalog vurgusu öne çıktı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon, 18 Aralık Pazartesi günü bir kez daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya gelecek. İkinci toplantıda tarafların somut beklentilerini rakamlar eşliğinde dile getirmesi bekleniyor. Yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık’ta netleşmesi bekleniyor.

“ÇALIŞANLARIMIZIN GELİRLERİNİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ”

Komisyonun ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2024 Yılı Asgari Ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir.” ifadelerini kullandı.

“TÜİK’İN GEÇİNME ENDEKSLERİ MASADA PAYLAŞILACAKTIR”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber’de yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti;

Bakan bey özellikle sosyal diyalog vurgusu yaptı. Orada yapılacak çalışmanın tarafların memnuniyetiyle sonuçlanması noktasında bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ifade etti. İlk toplantıda öne çıkan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafının 4 üyesinin farklı iş kollarında asgari ücretle çalışan işçiler olması öne çıkan en önemli farklılıktı.

Beklentilerin dile getirileceği bir toplantı olma ihtimali kuvvetli muhtemel. Özellikle masada TÜİK’in geçinme endeksleri oluyor bu endeksler paylaşılacaktır. 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı gibi veriler de masada olacaktır. O gün artık rakamların gündeme getirileceği gün olma ihtimali yüksek.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücrete 6 aylık enflasyon oranı tutarında zam yapılması halinde % 37,7 artışla yeni asgari ücret 15 bin 708 TL’ye yükselecek. % 40’lık bir zam yapılması halinde 11 bin 402 TL olan asgari ücret 15.962 TL’ye yükselecek. Yüzde 50’lik bir zam olması halinde 17.103 TL, 60 olursa: 18.243 TL, Yüzde 70 olursa: 19.383 TL’ye yükselecek.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücretle ilgili toplamda 4 toplantı söz konusu, ilk toplantıda rakam teklifi yapılmadı, sonraki toplantılar için yol haritası ve tarihleri belirlendi. İkinci toplantıda tarafların rakamlar üzerinden değerlendirmeler yapacağına inanıyorum.

İŞÇİ-İŞVEREN HANGİ RAKAM ÜZERİNDEN MASAYA OTURACAK?

Burada konuşulacak rakamı belirleyen faktörlere bakıldığı zaman yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri, refah payı, ülke ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon gibi parametreler söz konusu olacaktır.

İşçi tarafında ise TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay her toplantı sürecinde özellikle kırmızı çizgimiz açlık sınırındır diyerek vurgulama yapmaktadır. TÜRK-İŞ kasım ayı açlık sınırını 14.025 TL ve bekar bir kişinin yaşama maliyetini 18.239 TL, yoksulluk sınırı ise 45.686 TL olarak açıkladı. Aralık ayı verileri açıklanmadığını da unutmamak gerekir.

İşin doğası gereği işçi tarafı en üst rakamdan masaya oturacak, işveren tarafı bunu aşağı çekmeye çalışacak, devlet tarafı ise her iki tarafı gözeterek arabulucu görevini üstlenecektir.

ASGARİ ÜCRETTE MASADAKİ EN GÜÇLÜ SENARYO NE?

Bence bu seneki rakamı enflasyon verileri belirleyecektir. Orta Vadeli Program’da (OVP), 2023 yılı hedef enflasyonu yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçtiğimiz aylarda yıllık enflasyon tahminini % 62 ile % 68 arası medyan olan % 65 olarak belirtmişti. Ekonomik veriler ışığında buradaki tahminin büyük ihtimalle tutacağına inanıyorum. Eğer yıllık enflasyon %65 çıkarsa 2023’ün ilk yarıyılı TÜFE % 19,77 soyutladığımızda ikinci yarıyıl % 37,77 çıkmaktadır. İşte başlangıç verisi de bu olacaktır.

Masada diğer taraf olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanımızı, emeklimizi, memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz şeklinde beyanatları mevcut. Bu da demek oluyor ki şu anki asgari ücret net 11.402,32 TL’dir. Mevcut asgari ücretin üzerine %37,77 olan altı aylık enflasyonu eklediğimizde 4.306,65 artış gerçekleşiyor. Böylelikle topladığımız zaman 15.708,98 TL rakamı ortaya çıkıyor. Bu refah payı hariç tespit edilen rakamdır.

REFAH PAYI İLE BİRLİKTE İLAVE ZAM NE KADAR OLACAK?

Refah payı kısmına gelince mutlaka bir refah payı verileceğine inanıyorum. Geçmiş dönemlerde de bu şekilde olmuştu. Hatırlayacak olursak ocak ayında 8.506 TL olan asgari ücret 11.402 TL seviyesinde gerçekleşmişti. Yüzdesel ifade ile enflasyon % 19,77 iken zam oranı % 34 yapılmıştı. Şahsi kanaatim 3 tahmin üzerinden oluşmaktadır. ”

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.