Altınbaş Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bağışıklık sisteminin gereğinden fazla vitamin ve minerallerle uyarılmasının, diyabet, sarkoidoz, troid ve sedef gibi otoimmün hastalıklara neden olabileceğini ifade etti.
Altınbaş Üniversitesi’nin açıklamasına göre, bağışıklık sistemi vücudun hastalıklarla mücadelesinde kilit rol oynar. Bu kalkanın güçlendirilmesi amacıyla özellikle kış aylarında vitamin ve mineral kullanımı artar. Ancak, bu kullanımın ne kadarının yararlı ve gerekli olduğu konusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
Prof. Dr. Şevket Özkaya, görüşlerini Altınbaş Üniversitesi açıklamasında paylaştı. Özkaya, soğuk havanın etkisiyle göğüs hastalıklarında artış olmadığını belirtti ve hastaların hangi vitaminleri kullanabileceklerini sıkça sorduklarını vurguladı.
Vitamin ve mineral kullanımı hangi hastalıklara yol açabilir?
Özkaya, bağışıklık sisteminin bir açma-kapama mekanizması olduğunu söyleyerek, “Bu sistem, vitamin ve minerallerle gereğinden fazla uyarıldığında diyabet, sarkoidoz, troid ve sedef gibi otoimmün hastalıklara yol açabilir.” uyarısında bulundu. Doğru dozajın belirlenmesi ve hekim tavsiyesinin önemine vurgu yaptı.
Kovid-19 salgınıyla birlikte gereksiz vitamin kullanımının arttığına dikkat çeken Özkaya, aşırı uyarılmış bağışıklık sisteminin otoimmün hastalıklara neden olduğunu belirtti. Romatizmal hastalıklar, bağ dokusu hastalıkları, diyabet, sarkoidoz, troid, sedef ve vaskülit gibi ciddi hastalıkların bu durumun bir sonucu olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Şevket Özkaya, yeterli beslenemeyen çocuklar, katı vejetaryenler, menopoz sonrası kadınlar, ağır hastalıkları olanlar ve sindirim sorunu yaşayan hastaların doktor önerisiyle vitamin ve mineral takviyesi alabileceğini belirtirken, genel olarak sağlıklı ve yeterli beslenen bireylerin ek takviyelere ihtiyaç duymadığını ifade etti.