Teknoloji o kadar gündelik yaşamımıza girdi ki bazı mesleklere artık ihtiyaç duyulmuyor. Bunlardan biriside tercümanlık. Yapay zeka temelli uygulamalar ile bir gezide hatta yurt dışında bir tercümana gerek kalmadı. İşte detaylar…
Teknoloji o kadar gündelik yaşamımıza girdi ki bazı mesleklere artık ihtiyaç duyulmuyor. Bunlardan biriside tercümanlık. Yapay zeka temelli uygulamalar ile bir gezide hatta yurt dışında bir tercümana gerek kalmadı. Yapay zekâ (AI), inanılmaz bir şekilde gelişmeye devam ediyor.
Farklı bir ülkeye tatile gidildiğinde bu uygulamalar sayesinde sipariş vermek, yer yön bulmak gibi basit eylemler artık kolay. Ancak, günümüzde çeviri siteleri oldukça gelişti ve gerek kelime gerek cümle çeviri işinde başarılılar. Bu araçlarla bir internet sitesindeki belli bir bölümü veya tüm siteyi, bir belgeyi ve hatta resimdeki bir yazıyı istediğiniz dile çevirmek son derece kolay ve hızlı.
İşte tercümana ihtiyaç duydurmayacak bazı uygulamalar.
Google çeviri:
Google çeviri sitesi, bir kelimenin veya cümlenin yanı sıra belgeleri ve tüm web sayfasını istediğiniz dile çevirmenize olanak sunuyor. Site, metnin hangi dilde olduğunu doğru bir şekilde algılıyor. Site, yalnızca İngilizce Türkçe veya Türkçe İngilizce çeviri için değil Almanca, Rusça çeviri ve hatta Endonezca gibi çok bilinmeyen dillerden de metin çeviri yapabildiğinden dil tespiti özelliği çok kullanışlı. Google Translator’da çeviri için metni yazabilir, konuşabilir veya ekran klavyesi kullanabilirsiniz. Çevirinin çevrilen dilde size okunması da sağlanabilir.
Microsoft bing translator:
Uygulama, 100’ün üzerinde dilde ve 12 konuşma çeviri sistemini destekleyen uygulama, yazılım, metin ve gerçek zamanlı konuşma ve görüntü çevirilerini yapabiliyor. Bu uygulama üzerinden yazdıklarınız ve konuştuklarınız karşı tarafa kendi dilinde gidiyor. Aynı şekilde karşı tarafın da yazdıkları ve konuştukları sizin anlayacağınız dilde iletiliyor. Gerçek zamanlı otomatik çeviri diyebiliriz.
Yandex çeviri:
Uygulama, Türkçe Rusça / Rusça Türkçe çeviri denildiğinde akla ilk gelen sitelerden. Uygulama, pek çok dil arasında çeviri imkanı sunuyor. Web sitelerini, belgeleri (PDF, excel, slaytlar dahil) çevirme hatta fotoğraflı çeviri yapabiliyor.
Reverso:
Uygulama, bir kelimenin yalnızca isim ve fiil olarak hangi anlamlara geldiğini görmekle kalmıyor, aynı zamanda cümle içinde nasıl kullanıldıklarını da görüyorsunuz. Almanca, İspanyolca, İngilizce, Türkçe, Çince gibi popüler dillerin çoğu için çeviri yapabilen uygulama, metin çevirisi yanında Word, PDF, PowerPoint, Text, Html gibi farklı formatlarda belgeleri de çevirebiliyor.
Alexa:
Uygulama, 2002’den beri dil hizmetleri endüstrisinde yer alan firma, hukuk, finans, teknik, pazarlama ve devlet sektörlerindeki belgeleri çevirmek için kullanılan araçlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Bu sistem 100 belgeye kadar hızlı çeviri imkanı sunuyor.