İstanbul’da sağanak yağışlarla birlikte kısa bir mola verilen sıcak havalar ve yüksek nem bunaltmaya devam ediyor..
İstanbul’da bugün hava sıcaklığının 33 derece olduğu, nem oranının ise yüzde 34 ile 82 arasında olduğu gözlendi.
Vatandaşların bir kısmı ise aileleriyle parklarda ağaç altlarında oturdu, kimi de piknik yaptı, bisiklete bindi.
Gündüz sıcaklık ve nem nedeniyle sahile akın eden vatandaşlar, gece de nem nedeniyle evlerinde zor anlar yaşadı..
GECE UYUTMADI
Bir televizyon kanalında canlı yayınına bağlanan meteoroloji uzmanı, 6 gün boyunca yüksek nemin vatandaşları bunaltacağını söyledi.
Meteoroloji uzmanı, “Nem ne kadar yüksekse biz o kadar terleriz. Geceleri rahat uyuyamayacağız. Daha sinirli, daha stresli olabiliriz. Olduğumuz yerde terleyeceğiz, yapış yapış olacağız. Ayrıca bu günlerde sivri sinekler de daha çok ortaya çıkacak.” dedi.
Yüksek neme karşı alınabilecek 9 önlem
Yüksek nem oranı insanlar üzerinde özellikle kalp damar ve solunum sistemi başta olmak üzere psikolojik olarak da olumsuz etkiler yaratabiliyor.
YÜKSEK NEM ORANI NEFES DARLIĞINA SEBEP OLABİLİYOR
Havanın belirli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nem miktarının %100 olması, havanın suyla tamamen doymuş olması demektir. Nem oranı yükseldiğinde, hissedilen sıcaklık oranı da artmaktadır. Yüksek nemin olduğu havalarda, ciltte buharlaşma yavaşladığından, vücut yeteri kadar soğuyamamakla birlikte kişi nefes almakta zorlanır ve bunalmaya başlar.
BELİRTİLERİN FAKINDA OLUN
Yüksek nemle birlikte kişide görülen başlıca belirtiler; derinden ve zonklama tarzı baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklar olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkabilmektedir. Yeterli sıvı alınamayışı ve terleme sonucu, vücuttan tuz ve su kaybı ile halsizlik ve aşırı yorgunluk, tansiyon düşmesi, göğüste ağrı, çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları da görülebilmektedir.
NEM YÜKSEKLİĞİNE KARŞI MUTLAKA ÖNLEMİNİZİ ALIN!
1- Çok sıcak havalarda, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle kalp damar, beyin ve ciltte ilgili rahatsızlıklar sık görülmektedir. Özellikle tansiyon ve kalp hastası, diyabet ve kilo fazlası olanlar mümkünse öğle saatleri dışında diğer zamanlarda dışarıda bulunmalıdır.
2- Güneşin ultraviyole ışınlarının yararı yanında, deri üzerindeki lekelerden, deri yaşlanması, hatta kanserlerine varıncaya kadar zararlarından daha az etkilenmek için yüksek korumalı güneş kremi mutlaka kullanılmalıdır.
3- Çok uzun süren ağır spordan kaçınılmalıdır. Spor için mümkünse akşam saatleri tercih edilmelidir.
4- Kıyafetlerin sağlıklı olmasına, terleme yapmayacak veya teri emecek pamuklu ve açık renkli, rahat olmasına özen gösterilmeli, sentetik (naylon) oranı yüksek gömlek, pantolon, çorap, iç çamaşırından kaçınılmalıdır.
5- Aşırı sıcaklarla birlikte uyku düzenin de bozulmaması için yatağa girmeden önce ılık suyla bir duş alınmalıdır.
6- Güneşin gözlere verdiği zararlı etkileri azaltmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
7- Gün içersinde aşırı terleme varsa duş alınarak serinlenmelidir.
8- Klimalara dikkat etmek, tam başımıza soğuk havanın gelmemesi için, havalandırma panelinin yönünü çevirmek, gerekirse kapatmak gerekir. Klimaların derecesi iyi ayarlanmalı, klimalar açık şekilde uyumamaya özen gösterilmelidir.
9- Terleme ile sıvı kaybını telafi için, çay, su, soda, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmelidir.